Budi dio naše mreže

Duhovna obnova obuhvaća nekoliko sati tihe molitve u kojima gledamo naše živote u Božjoj prisutnosti. Ovaj nam vodič pomaže provesti sat ili dva u razgovoru s Bogom, gdje god da se nalazimo.

/ im

Mjesečna duhovna obnova je prilika za odmaknuti se malo od dnevnih obaveza i provesti nekoliko sati u tihoj molitvi gledajući na Boga, svijet i same sebe. Nije uvijek lako naći vrijeme za molitvu, ali uvijek se isplati, prenosi Opus Dei.

Najbolji način za ovu obnovu je pronaći vrijeme koje možete provesti s Gospodinom i mirno mjesto – bez ometanje – gdje se možete moliti. Ostavite druge zadaće, ugasite telefon i uzmite bilježnicu. Dobra je ideja donijeti i zapisati odluke, ali najvažnije je staviti se pred Gospodina, gledati ga i dopustiti da On gleda nas.

1. Razmatranje

Razmatranje poslušajte ovdje.

2. Duhovno štivo

Da bi sebe mogli istinski prosuditi, trebamo se upoznati. To uopće nije jednostavan zadatak i u određenom smislu radi se o neprestanom procesu učenja. Članak pročitajte ovdje.

3. Ispit savjesti

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. “Carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: Bože, milostiv budi meni grešniku!” (Lk 18, 13). S kakvim stavom se obraćam Gospodinu? Gajim li osjećaje boli iz ljubavi i osjećam li zahvalnost?

2. “Farizej se uspravan ovako u sebi molio: Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili – kao ovaj carinik” (Lk 18, 11). Pomaže li mi spoznavanje Boga i sebe samoga da na druge gledam s razumijevanjem, a ne s visine? Nastojim li učiti od sviju, u prvom redu od svoga supruga, svoje djece i svojih najbližih?

3. “Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.” (Lk 18, 14). Razmišljam li o tome da milosrđe Božje liječi moje mane i jača ono što je najslabije kada uđem u prisutnost Božju i prepoznam istinu o sebi?

4. Sveti Josemaría nas je učio misleći na život Marte i Marije: “Radimo, radimo puno i dobro, i zaboravljamo pri tome da je naše najbolje oruđe molitva. Ipak, ne umaram se ponavljati da trebamo biti kontemplativne duše u svijetu, koje žele preobraziti svoj posao u molitvu”(Brazda, br. 497).

5. Na koji su način moja svakodnevica, moj rad, moj karakter, moja djela…u skladu s mojom vjerom?

6. Je li moja obitelj za mene na prvom mjestu? Razgovaram li često sa svojim suprugom kako bih pokušala uskladiti svoj i njegov rad sa zalaganjem u obitelji?

7. “Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa” (2 Kor 6, 2). Pomaže li mi misao da me Gospodin čeka u sadašnjosti da živim „danas, sada!”?

Djelo kajanja

4. Odluke

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja