Budi dio naše mreže

Tko kaže da ne možeš provesti nekoliko sati u tihoj molitvi u vlastitom domu? Čak i ako nisi s drugim ljudima, ovi materijali ti mogu pomoći da se „obnoviš“ tijekom nekoliko sati gdje god da se nalaziš.

/ im

Prenosimo duhovnu obnovu i materijale koji su izvorno objavljeni na web stranici Opus dei, i koji ti mogu pomoći da  i doma prođeš jednu malenu duhovnu obnovu.

1. UVOD

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. RAZMATRANJE

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. DUHOVNO ŠTIVO

Odluka: gajiti, bez prestanka ako je moguće, prijateljstvo i ljubavlju ispunjen blagi razgovor sa Duhom Svetim. Sveti Josemaría otkriva još jedno novo Sredozemlje u svom duhovnom životu. Pročitajte ovdje.

4. ISPIT SAVJESTI

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: “Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.” (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. “Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!” (Lk 24, 29). Isus Krist je ostao u Euharistiji iz ljubavi prema ljudima. Odlazim li moliti pred svetohranište sa željom učenika iz Emausa?

2. “Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada” (Iv 6, 35). Kako bih mogla bolje živjeti Euharistiju, budući da upravo u njoj nalazim snagu za daljnji život?

3. “Klanjam ti se smjerno tajni Bože naš” (Himan Adoro te devote). Nastojim li se klanjati Gospodinu koji je prisutan u Euharistiji? Kako bih mogla postići da moja rodbina i moji prijatelji postanu dionici ove želje?

4. “Daj da vjera moja uvijek življe sja, da se ufam u te, da te ljubim ja” (Himan Adoro te devote). Kako nastojim, u svojoj obitelji i u svojim obavezama živjeti vjeru, nadu i ljubav iz dan u dan?

5. “Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova u nama savršena” (1 Iv 4, 12) Kako bih mogla rasti u ljubavi prema onima koji me okružuju? Na koji način im je potrebno da ih razumijem i ohrabrim?

6. Za bratstvo je potrebno da se ispolji u prijateljstvu koje poprima svoju puninu kada onom drugom želimo dobro, sreću, vjernost i svetost (usp. Otac, Pastoralno pismo, 1.11.2019., br. 14). Po čemu se očituje moje prijateljstvo: po vremenu, molitvi, međusobnom upoznavanju, pažnji i ostalome?

7. Sveti Josemaría je svojoj djeci rekao da nas ljubi “srcem oca i majke” (Carta, 6.5.1945., br. 23). Osjećam li da me njegova ljubav i njegov zagovor štite? Nastojim li drugima pružiti tu istu ljubav i bliskost? Jesu li mi poznate njihove potrebe?

Djelo kajanja

6. ODLUKE

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja