Budi dio naše mreže

Znanost često nema odgovor, a tako i glede ovih 5 čuda koje donosimo u nastavku.

/ mdj

1. Čudo Sunca u Fatimi

Godine 1917. više od 100 000 ljudi svjedočilo je suncu kako pleše na nebu Fatime u Portugalu. “Sunce se počelo okretati poput kotača, bacajući raznobojna svjetla posvuda”, jedno je od svjedočanstava.

Skeptici i vjernici ostali su zapanjeni, a radilo se o je jednom od najdokumentiranijih i najneobičnijih čuda u povijesti Crkve.

2. Ljekoviti izvor u Lurdu

Crkva je definitivno potvrdila autentičnost ukazanja 1862. i od tada Lourdes postaje jedno od glavnih svjetskih marijanskih hodočasničkih mjesta s milijunima posjetitelja godišnje. Sadržajno, Gospa u ukazanjima u Lourdesu poziva na molitvu, obraćenje i pokoru te traži da se sagradi crkvica na mjestu ukazanja, a posebno je zanimljivo i to što Majka Božja poziva ljude da se dođu napiti na izvoru koji je ona pokazala. Voda s ovoga izvora pokazala se čudesnom i iscjeliteljskom, tako da su ubrzo zabilježena i brojna ozdravljenja, koja se na tome mjestu i danas događaju. Marijanski papa Ivan Pavao II. stoga 1992. proglašava 11. veljače Danom bolesnika te se na ovaj dan vjernici posebno prisjećaju i onih koji pate od različitih tjelesnih i duhovnih bolesti.

3. Čudo u Lancianu

Po svoj prilici je redovnik bazilijanac slavio misu u Lancianu u crkvi sv. Legonziano i Domiziano između 700. i 750. godine. U Grčkoj i na bizantskom istoku, bazilijanski redovnici slijedili su pravilo svetog Bazilija, prema duhovnosti pustinjskih otaca i svetog Antuna. Između 600. i 700. godine, mnogi bazilijani bježali su od progona i našli utočište u Italiji. U Lancianu je jedan od ovih redovnika, čije ime nije preneseno, slavio misu. U rukopisu iz 1631. stoji: Tako je jednog jutra, usred svoje žrtve, nakon što je izgovorio najsvetije riječi posvećenja, dok je više nego ikad prije uhvaćen u staru grešku, vidio (O čudesna i jedinstvena milost!) kako se Kruh pretvara u Tijelo. Vino se pretvorilo u krv; Gle Tijelo i Krv našeg najdražeg Krista. Na te riječi tjeskobni narod žurno je pobožno potrčao k Oltaru i prestravljen, ne bez suza prelivenih, počeo vikati za milost.

4. Krv svetog Januarija

Sveti je Januarije glavni zaštitnik grada Napulja. Ono po čemu je sveti Januarije zasigurno najpoznatiji svakako je čudo koje se godišnje događa o svečevu blagdanu te još dva puta tijekom godine. Naime, u katedrali u Napulju čuva se i ampula za koju se vjeruje da sadržava krv svetog Januarija. Krv u relikvijaru, koja je inače u krutom stanju, o svečevu se blagdanu spontano pretvara u tekućinu. Nadbiskup Napulja pokazuje relikvijar narodu, naginjući ga kako bi vidjeli da je sadržaj krut i odlaže ga na oltar. Nakon molitve, sadržaj ampule se pretvara u tekućinu. Nadbiskup potom podiže ampulu, naginje je i pokazuje narodu kako bi se vidjelo da se sadržaj pretvorio u tekućinu. Potom se ampula izlaže na štovanje tijekom osam dana. Nekad se ovaj proces likvifikacije događa gotovo trenutno, a nekad tek nakon nekoliko dana.

5. Univerzalna krvna grupa euharistijskih čuda

Mnoge od ovih istraga dogodile su se početkom 20. stoljeća, mnogo kasnije nego što se čuda dogodila i to nam daje pretpostaviti kako je bilo nemoguće krivotvoriti krvnu grupu. Zbog toga je mnogo vjerojatnije da su ova čuda  razdvojene stoljećima zaista autentične.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja