Budi dio naše mreže

Je li grijeh izlaziti u noćni klub? Zašto se ispovijedamo? Kako reagirati na bogopsovku? Pitanja su na koje je odgovarao na TikToku don Tomislav Lukač, a odgovore saznajte u nastavku.

/ im

Salezijanc don Tomislav Lukač napravio je profil na TikToku kako bi se još više približio mladima. Po brojnim reakcijama i komentarima primjećujemo da je dotaknuo mnoga srca i potaknuo ih na promjenu. Donosimo u nastavku njegove odgovore na neka pitanja koje su mladi poslali.

Markirana odjeća

Prije tri godine vodio sam jedan srednjoškolski kamp sa mladima, srednjoškolcima. I na tom kampu sam im govorio kako je puno bitnije ono što čovjek je, nego ono što čovjek ima. Je li ima najnoviji model tenisica, je li ima najskupocjeniji mobitel, je li nosi markiranu odjeću i tako dalje. Jutro nakon što sam to govorio jedan dječak je došao s majicom obučenom naopačke i svi su mu govorili: “Kralju, zar ne vidiš da si obukao majicu naopačke? Što ti je?” A on im je odgovorio: “Dragi moji, ja sam shvatio da nije bitna marka odjeće, već da je puno bitnija marka duše!”

Danas se, nažalost, među starijim osnovnoškolcima događa jedna apsurdna i luda stvar. A to je da oni na svoj rođendan zovu samo one koji imaju markiranu odjeću i za koje znaju da će im pokloniti neki skupocjeni dar. E pa za takve nadam se da vam je primjer ovog dječaka s kampa pomogao.

Je li grijeh izlaziti u noćni klub?

Nije problem u izlasku. Problem je u grijehu. Problem je ako svoje tijelo koje trebaš čuvati za ljubav i za svoju buduću ženu ili muža u toj jednoj noći daš nekom prolazniku. Problem je ako toliko popiješ alkohola da kasnije ne budeš ni svjestan stvari koje radiš. I problem je ako u tom izlasku slušaš pjesme koje su banalne, površne i štetne za tvoju dušu. A ako nema ničega od toga, ako nema grijeha, ma prijatelju izlazi, zabavljaj se, pleši, budi u dobrom društvu, popij nešto, ma zovi i mene doći ću i ja.

A vama koji mislite da je izlazak uvijek grijeh potičem vas da budete katolici ne samo u crkvi nego svugdje.

Čime se hraniš i čime ti se djeca hrane?

Mi ljudi postajemo ono čime se hranimo. Postajemo ono što gledamo i ono što slušamo. Jesi li dovoljno jak da otpišeš loš sadržaj i da gledaš i slušaš samo dobar sadržaj? Ili pojedeš doslovno sve što ti je servirano? Znam da nije lako, ali vjeruj mi o tome ovisi kakav ćeš čovjek jednoga dana biti.

Zašto se ispovijedamo?

Ne znam jesi li znao, ali na grčkom jeziku na kojem je pisan Novi zavjet riječ grijeh se kaže “amartia”,  a znači promašiti cilj. Bog je naš Stvoritelj i on najbolje zna koji nas put vodi ka sreći. Kada griješimo mi se osuđujemo na nesreću jer se udaljavamo od Boga, od bližnjih i od najbolje verzije sebe.

Koji su to grijesi koji su te u zadnje vrijeme odvojili od Boga, od bližnjih i od najbolje verzije sebe? Odvoji deset minuta za razmisliti, zapiši si te grijehe i prije sljedeće svete mise zamoli svećenika da te ispovijedi.

Kriva slika o svećenicima

Toliko se kriva slika stvara o nama svećenicima. Primjerice kada se dogodi da jedan avion padne svi mediji, sve novine, sve vijesti govore i pišu o tom jednom avionu koji je pao. A zanimljivo da nitko nikada ne govori i ne piše o tisućama aviona koji uspješno lete.

A nitko ne piše i ne govori o tisućama dobrih svećenika koji se trude i koji daju svoj život za ljude i za Boga.

E tako je i s nama svećenicima, kada se dogodi da jedan svećenik padne, da ima skup auto, da je napravio neki skandal, svi pišu o tom svećeniku, a nitko ne piše i ne govori o tisućama dobrih svećenika koji se trude i koji daju svoj život za ljude i za Boga. Onda mediji, novine i vijesti predstavljaju sve svećenike na temelju tog jednog svećenika koji je pao.

Kako reagirati na bogopsovku?

Skupio si hrabrosti i želiš opomenuti svoga vršnjaka zbog toga što je psovao Boga. Bravo! Svaka čast! Evo ti par savjeta kako to učiniti. Prva stvar kako to možeš napraviti jest da se pomoliš u sebi za njega, da kažeš iste one riječi koje je Isus rekao na križu: “Oprosti mu, Gospodine, jer ne zna što čini.”

Druga stvar kako ga opomenuti. Nekad će biti potrebno da ga opomeneš u društvu pred ostalima, tako da daš do znanja i drugima da je učinio nešto jako jako loše. Ali u pravilu, puno je bolje da ga opomeneš nasamo, jedan na jedan, dok je hladne glave, iz ljubavi,  u miru.

Ali u pravilu, puno je bolje da ga opomeneš nasamo, jedan na jedan, dok je hladne glave, iz ljubavi,  u miru.

Koja je najbolja stvar koju mu možeš reći? Možeš mu reći: “Kako možeš psovati nekoga koji je dao svoj život na križu za tebe?” A ako ti on pak odgovori: “Ne, ja ne vjerujem u Boga.” Onda mu možeš reći: “Ako ne vjeruješ u Boga, koga onda psuješ?”

Pozivamo sve vas koji imate TikTok da zapratite don Tomislava Lukača i sami se uvjerite kako je dobro biti katolik.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @dontomislavlukac

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @dontomislavlukac

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja