Budi dio naše mreže

Vojni kapelan na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” don Damir Stojić nedavno je objavio video o važnosti i snazi molitve krunice pod nazivom "Zašto je krunica tako moćno oružje?"objasnivši zašto je ona najmoćnije oružje koje imaju katolici.

/ im

Povijest krunice

Postoji mnogo teorija, a prema jednoj od njih pobožnost krunice osnovao je sv. Dominik u 13. stoljeću kada mu se u jednom viđenju ukazala Blažena Djevica Marija i rekla kako se moli krunica. Kasnije, u 16. stoljeću papa Pio V. utemeljio je blagdan Gospe od Pobjede koji se slavi 7. listopada.

“U 16. stoljeću, godine 1581. dogodila se velika bitka u kojoj se malobrojna kršćanska vojska borila se protiv Turaka. Tadašnji papa Pio V. sazvao je cijeli kršćanski puk na molitvu krunice za pobjedu. Kršćanska vojska je pobjedila i Papa V. je osnovao blagdan Gospe od Pobjede – Kraljica Svete Krunice koji slavimo 7. listopada”, rekao je don Stojić.

Razmišljati o Isusovom životu

Prema don Stojiću, cilj krunice jest razmišljati o Isusovom životu kroz molitvu u koju donosimo sve svoje emocije i trenutke kroz koje je prolazio i sam Isus. “U molitvu donosimo svoje trenutke i promatramo Isusa kako je on prolazio kroz takve trenutke – radosne, žalosne i slavne. Naše događaje spajamo s Isusom Kristom koji je prošao sve što smo mi prošli”, ističe Stojić.

Dok prolazimo kroz Isusov život, unosimo u molitvu našu stvarnost i sve što jesmo.

Bog stalno o nama razmišlja

Tijekom molitve krunice razmišljamo o Isusu Kristu i prolazimo kroz njegov život. Dok prolazimo kroz njegov život, unosimo u molitvu našu stvarnost i sve što jesmo, dakle naše svakodnevne trenutke u otajstva krunice. “Mi gledamo u Božje lice i zato kažem da je krunica najmoćnije oružje. Oružje kažem jer nas zli stalno napada preko naših misli i našeg srca”, istaknuo je don Damir Stojić i dodao da je u tim trenucima najmoćnije oružje razmišljanje o Isusu.

“Kada ti imaš pogled uprt prema Isusu i kada razmišljaš o Isusu, tada ti đavao ne može ništa. Đavao se boji krunice i on bježi od krunice”, poručio je Stojić.

Đavao se boji krunice i on bježi od krunice.

Djevica Marija – kovčeg Novog saveza

Molitva krunice podsjeća na Kovčeg saveza koji su nosili Izraelci pomoću kojeg su pobjeđivali u bitkama. U Kovčegu su se nalazike kamene ploče ispisane Zakonom, Aronov štap i komadić mane (Kruh s neba). Štap predstavlja velikog svećenika Arona, pisanu Božju Riječ – Deset zapovijedi i Kruh s neba ― a sve je to Isus Krist. “Kovčeg saveza važan je jer sadrži Boga u sebi. Izvana je to bila obična kutija obložena zlatom, ali je taj Kovčeg svet zbog onoga što se nalazi u njemu”, rekao je Stojić.

Prilikom molitve litanija, za Gospu kažemo da je ona “škrinja zavjetna”, a pritom se misli na Mariju u smislu da je ona kovčeg Novog saveza. “Kao što su Židovi noseći Kovčeg pobjeđivali sve svoje neprijatelje, tako i mi noseći krunicu nosimo Isusa i Mariju i pobjeđujemo zlo”, zaključio je don Damir Stojić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja