Budi dio naše mreže

Kratak biblijski odlomak koji daje sveti Petar u Djelima apostolskim pomaže nam razumjeti više o tome kako doći u raj.

/ dz

Čuvši propovijed koju je držao na Pedesetnicu, mnogi su bili pogođeni u srce i pitali što im je činiti. Petar odgovori: “Obratite se i neka se svatko od vas krsti u ime Isusa Krista za oproštenje vaših grijeha; i primit ćete dar Duha Svetoga” (Dj 2,38).

Ali to ne treba shvatiti kao ritualno slavlje koje ispunjavamo jednog dana, već je namijenjeno uvodu u potpunu obnovu ljudske osobe. Stoga bismo trebali detaljnije pogledati sve tri stvari koje Petar ukazuje, piše Simply Catholic.

Riječ prevedena kao “pokajanje” je metanoja, što znači više od čišćenja. To znači doći do potpuno novog uma, ukorijenjenog u ono što Bog uči i otkriva, s novim prioritetima i sposobnošću donošenja boljih odluka.

Biti kršten ne znači samo biti očišćen od svojih grijeha, već i vidjeti kako naše staro ja ubija smrt i kako Krist oživljava u nama. Krštenje predstavlja početak doživotnog procesa ozdravljenja koji se mora nastaviti Božjom milošću. Krštenje također ukazuje na sve sakramente Crkve. Uvedeni u novi život, moramo se također hraniti Euharistijom i Božjom riječju, moramo vidjeti iscjeljenje rana grijeha u ispovijedi, moramo biti ojačani za poslanje po potvrdi. Krštenje nas također čini udovima Tijela Kristova. Stoga smo pozvani hoditi sa svim udovima Kristova tijela — Crkve. Sveti Petar također govori o primanju dara Duha Svetoga. I tako smo poučeni da naše dostojanstvo treba biti uronjeno u Božji život, ljubav i mudrost. Pozvani smo da budemo posvećeni Duhom, da vidimo kako se grijesi uništavaju i da mnoge krjeposti oživljavaju.

Kao što se može vidjeti, postoje mnoge dimenzije Božjeg djela u našem spasenju. Dakle, trebamo hodati u zavjetnom odnosu punom ljubavi s Gospodinom. To trebamo činiti u zajedništvu s njegovom Crkvom, kroz milost sakramenata, poslušnost Riječi Božjoj i molitvu (vidi Djela 2,42).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja