Budi dio naše mreže

U 2011. godini papa Benedikt XVI. pohodio je Akvileju i Veneciju i u svojim obraćenjima tom prigodom sažeo deset uputa za novu evangelizaciju. Vrijede i danas - i za svećenike i laike.

/ hjb

1. Prvotno poslanje koje vam Gospodin povjerava, obnovljeni osobnim susretom s Njim, jest da budete svjedoci Božje ljubavi prema čovjeku. Pozvani ste to činiti, u prvom redu, djelima ljubavi i odabirom života u korist konkretnih osoba, počevši od najslabijih, krhkih, nemoćnih, siromašnih, iznemoglih, bolesnih i manje sposobnih.

2. Iz duboke vjere i sada se, kao i u prošlosti, rađa kultura prožeta ljubavlju prema životu od začeća do prirodne smrti te promicanja dostojanstva osobe i važnosti obitelji.

3. Kršćani imaju, okrijepljeni pouzdanom nadom, predlagati ljepotu stvarnosti Isusa Krista, Puta i Istine, svakom muškarcu i ženi, u slobodnom i iskrenom odnosu s nepraktičnim kršćanima, ateistima i vjernicima drugih religija.

4. Ne niječite ništa od evanđelja u koje vjerujete, budite radosni među ljudima, svjedočeći svojim životom humanizam ukorijenjen u kršćanstvu te s ljudima dobre volje izgrađujte ljudskije, pravednije i solidarnije društvo.

Više nego ikad društvu su potrebne osobe, naročito mladi, sposobni graditi ‘dobar život’ na korist i u službi svih. Od te obveze ne smiju bježati kršćani koji hodočaste prema nebu, a koji već na zemlji kušaju zalog vječnosti.

6. Budite sveti! Neka Krist bude središte vašega života. Na Njemu gradite svoj život. U Isusu ćete naći snagu da se otvorite drugima i da vaš život, po Njegovu uzoru, bude dar svekolikom čovječanstvu.

7. Istinska radost i ostvarenje čovjeka nije u moći, ni u uspjehu ni u novcu, nego u Bogu kojega je Krist objavio i učinio bliskim.

Svetost nije u izvanrednim djelima nego u svakodnevnom vršenju volje Božje. Za izgradnju društva dostojna čovjeka i za izgradnju civilizacije ljubavi potrebni su vjernici laici, očarani idealom svetosti.

9. Valja se odlučiti između ‘tekućeg’ grada, kolijevke kulture koja se sve više pokazuje relativističkom i prolaznom, i grada koji stalno obnavlja svoju ljepotu, crpeći na izvorima dobrotvorne umjetnosti, znanosti i odnosa među ljudima i narodima.

10. Evanđelje je najveća snaga za preobrazbu svijeta. Ono nije utopija, niti ideologija. Prvi su ga kršćanski naraštaji jednostavno nazivali ‘Putom’, to jest načinom življenja kako je Krist živio i na koji i nas poziva da Ga slijedimo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja