Budi dio naše mreže

Često promatram ljude za vrijeme svete mise i učim puno toga što nije dolično ponašanje na misi, istaknuo je fra Goran Azinović u svojem promišljanju. U nastavku pročitajte kako se dolično ponašati na svetoj misi.

/ im

Na YouTube kanalu Međugorje News svećenik Hercegovačke franjevačke provincije fra Goran Azinović objavio je promišljanje o ponašanju za vrijeme svete mise. Naglasio je kako danas nedostaje doličnog ponašanja za vrijeme svete mise. U nastavu donosimo promišljanje fra Gorana Azinovića.

Često promatram ljude za vrijeme svete mise i učim puno toga što nije dolično ponašanje na misi, istaknuo je fra Goran Azinović. “Nekad i ne želim promatrati, ali vidim, nekad bih volio da ne vidim. Jedan fratar fra Frano Delić jednom je napisao deset pravila kako se ponašati u crkvi i sada ih možemo zajedno preći”, rekao je.

1. U crkvu treba doći na vrijeme, prije svete mise – Danas mnogi kasne na misu, dođu u zadnji tren, zakasne. Svoj automobil parkiraju na nepropisnim mjestima.

2. Doći dolično odjeveni – Mnogi ne znaju doći u crkvu lijepo odjeveni. Mi smo kao sjemeništarci morali nositi crne hlače, bijelu košulju i crne cipele. Odijelo. Mnogi danas ne znaju lijepo doći crkvu.

3. Isključiti svoj mobitel – Mnogima za vrijeme mise zazvoni telefon. To ometa druge vjernike.

4. Žvakaća guma – Mnogi za vrijeme mise žvaču žvaku. I kad ih svećenik upozori oni to nastave. To je neprimjereno bilo gdje pred ljudima, a posebno na svetoj misi.

5. Kišobrani – Isto tako i kišobrane ostaviti negdje na ulazu, a ne nosati ih sa sobom po crkvi.

6. Rezerviranje mjesta – Ostaviti i drugima mjesto u klupi. Posebno starije, ako sam mlađi ustat će drugima.

7. Pričanje na misi – Razgovaranje tijekom svete mise – Mnogi ljudi dođu i pričaju za vrijeme mise.

8. Ne čitati tisak za vrijeme mise – Ne čitati župni listić ili duhovni časopis za vrijeme mise.

9. Odgovaranje na misi – Moliti i pjevati zajedno s drugima, ali isto tako i odgovarati svetu misu. Trebamo svi odgovarati i moliti za vrijeme mise.

10. Odlazak na pričest – Kad idemo na svetu pričest može se kleknuti, ali nepotrebno je poklicanje prije svete pričesti. Možeš kleknuti i primiti hostiju, ali ne trebaš raditi klecanje. Možeš se pričestiti na ruke ili usta, ali preporuča se usta. Isto tako i čuvati red u crkvi. Mnogi zapale cigaretu čim iziđu iz crkve. Ne to činiti u dvorištu crkve, a ni bacati papiriće”.

Cijeli video poslušajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja