Budi dio naše mreže

Čovjeku se grešniku svratio! Šesti dan e-duhovnih vježbi

Ljetne e-duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz šest koraka: pripremu, uvodnu molitvu, čitanje, razmatranje, molitvu i uzimanje riječi. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz ljetnih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprema

Susresti Gospodina nije uvijek jednostavno. Puno toga nas povlači u svakodnevnicu, vuče nazad u brige i razmišljanja. Zato je potrebno poštivati svoje vrijeme i prostor za molitvu. Izdvoji se na tren iz mase koja te okružuje u prostor gdje najlakše zaroniš u molitvu.

Uvodna molitva

Duše Sveti probudi u meni iskrenu želju za susretom. Pomozi mi da učinim sve što je u mojoj moći kako bih stao pred Gospodina. Učini moje srce otvorenim i spremnim da ugostim Isusa u svom domu, u svojoj nutrini.

Čitanje

Lk 19,1-10

U ono vrijeme Isus uđe u Jerihon. Dok je njime prolazio, eto čovjeka imenom Zakej. Bijaše on nadcarinik, i to bogat. Želio je vidjeti tko je to Isus, ali ne mogaše od mnoštva jer je bio niska stasa. Potrča naprijed, pope se na smokvu da ga vidi jer je onuda imao proći. Kad Isus dođe na to mjesto, pogleda gore i reče mu: »Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.« On žurno siđe i primi ga sav radostan. A svi koji to vidješe stadoše mrmljati: »Čovjeku se grešniku svratio!« A Zakej usta i reče Gospodinu: »Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko.«

Reče mu na to Isus: »Danas je došlo spasenje ovoj kući jer i on je sin Abrahamov! Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!«

Razmatranje

Kakav je Zakej bio u svom probijanju do ciljeva ovoga svijeta, takav je ostao i u svom susretu s Isusom. Svaki se karakter uklapa u proces obraćenja. Počašćen je Isusovom blizinom, bolje rečeno – dotaknut je. Ne želi sada izgubiti novu priliku da pošto-poto privoli Isusa, zna kao i uvijek dobro pregovarati, ali ovoga puta da zadobije spasenje. Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko. U ovom susretu nema previše drame, nema suza i sve je tako prostodušno kod Zakeja. On ne skriva svoju prirodu, svoj karakter, nije svjedok nekog Isusova čuda, njemu ne trebaju posebni razlozi za obraćenjem. On je sam sebi dovoljan razlog. Znam tko sam i što sam i koliko sam kome nanio zla ili dobra, zato je vrijeme da vratim, nadoknadim, popravim i u konačnici promijenim svoj život. Prima Gospodina u svoj dom onakav kakav jest. Što drugo Isusu preostaje nego da zaključi: Danas je došlo spasenje ovoj kući jer i on je sin Abrahamov! Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!

Pronađi Zakejevu iskrenost u sebi – ono si što jesi! Isus kao i u Zakeju i u tebi vidi potomka Abrahamova – zalutalog baštinika spasenja. Premda je Abraham živio davno prije Zakeja, Isus vidi u njemu Abrahamovu klicu pravednosti, mogućnost promjene, vidi dobro, koliko god ono bilo potisnuto u dubini duše. Pronađi i Zakejevu lukavost u sebi. Učini sve što je do tebe da sretneš Isusa, potrči malo naprijed, popni se pokatkada, izdvoji od mase. Na jednom drugom mjestu Isus iskreno preporuča svojim učenicima: Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi! (Mt 10,16b)

Molitva

Gospodine, ponekad pred sobom, ponekad pred drugima, ali i pred tobom želim biti ono što nisam. Ti danas želiš boraviti u mom domu, u mom srcu, onakvom kakvo ono uistinu jest. Pomozi mi da prihvatim sebe, svoj karakter, svoje darove, ali i mane. Pomozi mi da prihvativši sebe prihvatim konačno i tebe u sebi. (Nastavi molitvu svojim riječima.)

Amen!

Uzmi riječ

Prođi još jednom evanđeoski tekst i pronađi riječ koja dopire do tebe na osobit način. Možda će to biti Zakejevo razmišljanje: Želio je vidjeti tko je to Isus. Ili Isusova riječi: Danas mi je proboraviti u tvojoj kući. Ili pak Isusov navještaj: Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno! Možda će to biti neka druga riječ. Izdvoji je i prepiši te postavi na vidljivo mjesto, tamo gdje tvoj pogled često svrati.

Ključne riječi:
ljetne e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja