Budi dio naše mreže

Bog je taj koji dovršava ono što je započeo u tebi i nemoj si dopustiti u slučaju nejasnog poziva staviti sve u isti rang. Svaki je poziv koji ti Bog upućuje tvoja „ulaznica u Nebo“, ali nije svaki poziv jednako uzvišen. Ne pristaj na manje ako te Bog poziva na više.

/ lm

Brat Jakov od Križa na svojim društvenim mrežama podijelio je promišljanje o uzvišenosti svećeničkog poziva i ohrabrio mlade ljude da se odazovu na Božji poziv. Njegovo promišljanje donosimo u cjelosti:

Nema nikakve dvojbe da svaki čovjek može i treba postati svet u staležu u koji ga je Bog pozvao, više sam puta govorio o vrijednosti i važnosti nauka o općem pozivu na svetost. Ipak, čini mi se da smo u silnom govorenju o općem pozivu na svetost zaboravili na uzvišenost svećeničkog poziva. Kao da smo na njega počeli gledati kao na nešto posve jednako svakom drugom pozivu, kao da se ne radi o pozivu u kojem Bog grešnom čovjeku daje vlast u Njegovo ime odrješivati od grijeha, dozivati Boga kad i gdje hoće i da mu Bog dođe u ruke u slavlju Euharistije. Toliki su svetci smještali svećenika iznad anđela i ljudi, samo ispod Boga.
Možda je to sveti brak Bogu na slavu, možda je to poziv, možda je to posvećeno beženstvo, ali svaki od tih poziva moraš razlučiti, iskreno razlučiti ne polazeći od svojih pretpostavki, već od Božjih.
Sv. Alfons Marija de Liguori govori da moć svećenika nadilazi i moć Blažene Djevice Marije, jer iako su njene molitve moćne, ne može odriješiti čovjeka ni od najmanjeg grijeha. Poziva se i na papu Inocenta III. koji kaže da, iako je Marija bila neizmjerno savršenija od apostola, Bog ključeve Kraljevstva nije dao njoj, nego apostolima. Sveti Bernardin Sijenski kaže: „Sveta Djevice, oprosti mi, ne govorim protiv tebe, ali Gospodin je postavio svećeništvo iznad tebe.“ On to tumači na način da, dok je Djevica začela sina Božjega samo jednom, svećenik svakim posvećivanjem Euharistije na jedan ga način začinje koliko god puta želi. I čak da Krist nije bio začet po Mariji, došao bi izgovaranjem riječi pretvorbe.
Zašto se bojiš pogledati što leži iza zidova koje si si postavio?
Sveti Augustin govori slično kad kaže: „O prekrasno dostojanstvo svećenika, u njihovim rukama, kao u utrobi Blažene Djevice, Sin Božji postaje utjelovljen.“ Reći će nešto još dirljivije: „O časna svetosti ruku! O sretna službo svećenika! On koji me stvorio, dao mi je moć da ga stvorim; i on koji me stvorio bez mene sam se stvara po meni!“
To ne znači da Bog bira savršene ljude za svećenike. To ne znači da je svaki svećenik savršen. „Materijal“ od kojega Bog sačinjava svećenika isti je kao i onaj svakog čovjeka, ali Bog je taj koji kroz njega i po njemu djeluje. Toliki primjeri svetaca mogu nam pokazati da je i od najvećih grešnika Bog učinio svete svećenike. Nije taj „materijal“ ono što je iznad anđela, već služba koju taj svećenik vrši.
Nijedan čovjek nije zaslužio takvu čast, ali to je Božje djelo u čovjeku, Božji odabir alata kojim će djelovati u svijetu.
A ti mladi čovječe koji nastojiš ići Bogu najbolje što možeš, je li taj nemir koji osjećaš pri spomenu duhovnoga poziva nešto što možeš olako odbaciti? Je li poziv nešto što možeš ostaviti po strani, a da nisi o njemu iskreno promislio? Rekla bi sv. Terezija da ti džaba takva poniznost ne primiti Kralja kad ti pokuca na vrata. Nitko nije dostojan toga dara, nitko nije sposoban sam po sebi primiti taj dar. Nijedan čovjek nije zaslužio takvu čast, ali to je Božje djelo u čovjeku, Božji odabir alata kojim će djelovati u svijetu.
Bog je taj koji dovršava ono što je započeo u tebi.
Dovedi se u stanje takve nenavezanosti na svoje ideje i planove da možeš iskreno osluškivati Božji glas u sebi. Zašto se bojiš pogledati što leži iza zidova koje si si postavio? Nemoj si dopustiti životariti na površini. Osluškuj gdje te Bog zove. Možda je to sveti brak Bogu na slavu, možda je to poziv, možda je to posvećeno beženstvo, ali svaki od tih poziva moraš razlučiti, iskreno razlučiti ne polazeći od svojih pretpostavki, već od Božjih. I ne boj se uzvišenosti posvećenoga života. Bog je taj koji dovršava ono što je započeo u tebi. I nemoj si dopustiti u slučaju nejasnog poziva staviti sve u isti rang. Svaki je poziv koji ti Bog upućuje tvoja „ulaznica u Nebo“, ali nije svaki poziv jednako uzvišen. I ne pristaj na manje ako te Bog poziva na više.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja