Budi dio naše mreže

Božanska strpljivost - 24. dan korizmenih e-duhovnih vježbi

Za ovu korizmu pazinski fratri predložili su jedan izazov. Pozivaju sve ljude da pročitaju Evanđelje po Mateju u cijelosti. Kroz izazov će svaku odvažnu dušu voditi svakodnevni poticaji, smjernice za čitanje teksta i njegovo tumačenje, razmatranje te prijedlog za molitvu. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogu svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. U ovim e-duhovnim vježbama vodi nas fra Darko Tepert.

/ bg

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz korizmenih e-duhovnih vježbi 2020. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Mt 13,24-43

Uvod

Pred tobom je nastavak Isusova Govora u prispodobama. Isus najprije izgovara prispodobu o kukolju, a potom dvije kratke prispodobe – o gorušičinu zrnu i o kvascu. Slijedi još jedno objašnjenje zašto Isus govori u prispodobama te tumačenje prispodobe o kukolju. Sjeti se da ti Gospodin u prispodobama govori o tajnama kraljevstva nebeskoga. To je povjerljiv govor koji ne može svatko razumjeti. Kao Isusovu učeniku, tebi je dano da razumiješ. Ostvari sada odnos povjerenja s njime. Budi uz njega kao uz najboljega prijatelja. Slušaj što će ti reći.

Čitanje (Mt 13,31-43)

Pažljivo pročitaj odlomak koji slijedi. Pritom zamišljaj prizore koje Isus spominje i razmišljaj o značenju svakog pojedinog simbola. Nemoj žuriti.

I drugu im prispodobu iznese: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.«

I drugu im kaza prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.«

Isus poučava narod u prispodobama

Sve je to Isus mnoštvu zborio u prispodobama. I ništa im nije zborio bez prispodoba –  da se ispuni što je rečeno po proroku:

Otvorit ću u prispodobama usta svoja,

iznijet ću što je sakriveno

od postanka svijeta.

Tada otpusti mnoštvo i uđe u kuću. Pristupe mu učenici govoreći: »Razjasni nam prispodobu o kukolju na njivi.« On odgovori: »Sijač dobroga sjemena jest Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva, a kukolj sinovi Zloga. Neprijatelj koji ga posija jest đavao. Žetva je svršetak svijeta, a žeteoci anđeli. Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti na svršetku svijeta. Sin će Čovječji poslati svoje anđele da pokupe iz njegova kraljevstva sve zavodnike i bezakonike i bace ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi.  Tada će pravednici zasjati poput sunca u kraljevstvu Oca svojega.«

»Tko ima uši, neka čuje!«

Kakve osjećaje u tebi bude prispodobe o gorušičinu zrnu i o kvascu, a kakve osjećaje Isusovo tumačenje prispodobe o kukolju? Kad malo promisliš, pročitaj objašnjenja koja slijede.

Prispodoba o gorušičinu zrnu govori o muškarcu koji je posijao gorušičino zrno, a prispodoba o kvascu govori o ženi koja je zamijesila kvasac u tijesto. Kad Isus govori o kraljevstvu nebeskom, u njemu su muškarci i žene ravnopravni.

Gorušica: Nije moguće točno odrediti o kojoj je vrsti gorušice riječ. I bijela i crna gorušica mogle su uspijevati na području Bliskoga istoka. Biljka crne gorušice može narasti od 80 do 240 cm, dok biljka bijele gorušice može narasti do 70 cm. Time je doista veća od svega povrća koje se moglo uzgajati na tome području. Sliku malena gorušičina zrna koje izraste u veliku biljku poznaju i antički pisci kao što su Antigon Karistije (3. st. pr. Kr.) i Diodor Sikul (1. st. pr. Kr.) ili pak židovska predaja sadržana u usmenom zakonu poznatom kao Mišna. Isus koristi sliku koja je ljudima bila poznata.

Završetak prispodobe o gorušičinu zrnu donosi podsjećanje na riječi psalma u kojima se govori o Bogu koji vodom puni potoke: „Oni poje sve živine poljske, divlji magarci žeđ gase u njima. Uz njih se gnijezde ptice nebeske i pjevaju među granama“ (Ps 104,11-12). Kraljevstvo nebesko ima malene i neznatne početke, ali raste neočekivano i daje život svima koji mu pristupe.

Sada započinje tvoje razmatranje. Ako ti je potrebno, vrati se na odlomak iz Evanđelja i još jednom ga pročitaj. Razmisli što ono govori tebi osobno. Ostavi si za to dovoljno vremena. Nemoj žuriti. To je najvažniji dio tvoga razmatranja. Tek nakon toga prijeđi na sljedeći korak, na razmatranje koje ti je ponuđeno u nastavku.

Razmatranje

Bog je na dva načina strpljiv. On strpljivo promatra svoje kraljevstvo kako se širi i strpljivo podnosi ljude koji dopuste da ih zavede Zli.

Pogledaj najprije svoj dlan i zamisli da na njemu držiš maleno sjeme gorušice. Gledajući u duhu to sjeme, promisli o svojoj vjeri. Možda ti se čini da ona nije dovoljno snažna, da ne obuzima cijelo tvoje biće. Predoči si kako sjeme, bačeno u zemlju, pušta korijenje i niče te raste u veliku biljku. Sjeti se koliko je potrebno vremena i truda oko neke biljke dok ne izraste do pune visine i dok ne donese plod. Ako ti je vjera mala, potrudi se da raste i daj joj vremena. Nema žurbe. Pogledaj ponovno sjeme gorušice na svome dlanu. U njemu je već prisutna sva buduća veličina.

Promisli i o vjeri u društvu oko sebe i u svijetu. Možda ti se čini da je malo vjere i da je malo vjernika u društvu i u svijetu. Sjeti se da je Isus počeo s tek nekoliko učenika koji su prihvatili njegov poziv. Kasnije se ta vjera proširila po cijelome svijetu. I to je išlo polako. Važno je da vjera pusti korijen i da nikne. Ti je sa svoje strane zalijevaj i hrani. Učini koliko možeš. I budi strpljiv jer je i Bog strpljiv. Raduj se rastu. Raduj se svakom novom pupu, svakom novom listu, svakom plodu. I zahvali Gospodinu. U vjeri nisu važni veliki brojevi, nisu važne mase, nego kvaliteta. Nastavi raditi na kvaliteti svoje vjere. To činiš i u ovim duhovnim vježbama. To činiš svakodnevnom molitvom, činjenjem dobra u svijetu oko sebe, sakramentalnim životom.

Zamisli sada kako se u brašno dodaje kvasac. Da bi se tijesto podiglo, potrebno je sve dobro promiješati, da bi kvasac što više prožeo brašno. Gledajući u duhu tu smjesu, promisli o svojoj ulozi u svojoj obitelji i u društvu. Tvoj je poziv da budeš kvasac. Nemoj se preplašiti veličine tijesta. Nemoj se preplašiti veličine nevjere. Nemoj se preplašiti odbijanja. Tijesto se diže polako i neprimjetno. Važno je da ti budeš kvasac. Živi svoju vjeru. Živi ljubav prema bližnjima. Pomaži ljudima oko sebe. Budi im blizu. Kao što kvasac prodire u sve dijelove brašna, tako nema onog segmenta društva u kojem kršćanin ne bi bio pozvan djelovati. I ovdje ti je potrebna strpljivost. Bog strpljivo čeka da gorušica izraste i da se tijesto podigne. Uči od njega.

Molitva

Zamoli danas Gospodina da ti otvori oči, pa da vidiš veličinu i snagu koje su prisutne u malenome i neznatnome.

Moli ga da podržava u cijeloj Crkvi nadu i želju za rastom u vjeri i širenjem evanđelja.

Moli ga da ti dade strpljivost i s tobom samim i s ljudima oko tebe.

Moli ga da ti pokaže kako biti dobar kvasac u tvojoj obitelji i u društvu u kojem se krećeš.

Zamoli ga da ti pomogne da vidiš onaj polagani duhovni rast u ljudima oko tebe i da ga znaš podržati.

Kao pripremu za sutrašnje razmatranje, danas tijekom dana pročitaj trinaesto poglavlje Matejeva evanđelja, od četrdeset i četvrtoga do pedeset i drugog retka (Mt 13,44-52).

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja