Budi dio naše mreže

Bog svevišnji (El Elion) - Treći dan adventskih e-duhovnih vježbi

Adventske e-duhovne vježbe žele razmatrati različita Božja imena koja nalazimo u Svetom pismu kroz četiri koraka: pripravu, čitanje, razmatranje, molitvu. E-duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri, a žele svima koji će sudjelovati pomoći u osobnoj pripravi za Božić. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže moći će svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz adventskih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Pronađi mjesto i vrijeme za molitvu. Smiri se. Odloži sve druge obveze. Neka ovo bude vrijeme samo za tebe i Gospodina. 

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Prožmi me, Gospodine, svojim Duhom Svetim. Očisti moju pamet od svih ispraznih misli. Zagrij moje srce ljubavlju prema tebi. Smiri me. Pomiluj me svojom milosrdnom ljubavlju i oprosti mi sve moje slabosti.

Čitanje (Psalam 57)

Pred tobom je riječ Božja. Stoljećima ona je prostor susreta Boga i čovjeka. Neka ovi trenuci čitanja riječi Božje i za tebe budu trenuci susreta s Gospodinom. S tom željom čitaj ponuđenu riječ.

Smiluj mi se, Bože, o smiluj se meni
jer mi se duša utječe tebi!
U sjenu tvojih krila zaklanjam se
dok pogibao ne mine.

Vapijem Bogu višnjemu,
Bogu koji mi čini dobro.
Nek’ pošalje s nebesa i spasi me,
nek’ postidi one što me progone:
neka Bog pošalje dobrotu svoju i vjernost!

Ležim usred lavova
koji proždiru ljudske sinove.
Zubi su im koplja i strijele,
a jezik im mač je naoštren.

Uzvisi se, Bože, nad nebesa,
slava tvoja nek’ je nad svom zemljom!
Mrežu namjestiše stopama mojim,
stisnuše dušu moju;
iskopaše preda mnom jamu:
sami nek’ u nju padnu!

Postojano je srce moje, Bože,
postojano je srce moje;
pjevat ću i svirati.

Probudi se, dušo moja!
Probudi se, harfo i citaro!
Probudit ću zoru jutarnju.

Hvalit ću te, Gospode, među narodima,
među pucima pjevat ću tebi:
jer do neba je dobrota tvoja,
do oblaka vjernost tvoja.
Uzvisi se, Bože, nad nebesa,
slava tvoja nek’ je nad svom zemljom!

Razmatranje

Bog u kojeg vjeruješ jest El Elion – Bog svevišnji. Kada svoje misli i molitve upraviš njemu koji u nebesima prebiva, i ti si sposoban pjevati bez obzira kakve su okolnosti tvoga života. Znadeš da te netko gleda. Znadeš da nisi sam. Znadeš da i ti na neki način sa svojim Bogom već u nebu prebivaš. Znadeš da je u tom nebeskom pogledu koji na tebi počiva sila koja ti je potreba da izdržiš. Tu, u toj čudesnoj prisutnosti pronalaziš razlog da tvoje srce ostane mirno.

Pogledaj svoj život. Osobito danas pogledaj sve one nepovoljne okolnosti za koje vjeruješ da ti ugrožavaju život i kradu ti radost i mir. Jesi li zbog nekih razloga klonuo? Jesi li zbog nečega ili nekoga izgubio volju za životom? Možeš danas zajedno s Davidom reći sebi: „Probudi se, dušo moja! Probudi se, harfo i citaro! Probudit ću zoru jutarnju.“ Često dopustimo da nas pobijede protivštine kojih u životu ne manjka. Na neki način počnemo živjeti kao u snu i tako zapravo propuštamo život. I mi se ponekad zavučemo i sakrijemo u različite pećine vlastitog života. Valja se trgnuti. Valja probuditi svoju dušu. Valja ponovno pronaći harfe i citare svoga života i njima probuditi svoj novi dan, tj. svoje nove zore. Ako pogled upraviš Bogu svevišnjem, pronaći ćeš snagu za buđenje. Taj pogled i tebe će podignuti iznad svih tvojih nevolja. Možda one neće nestati, ali ti ćeš biti sposoban živjeti radost koju ti ništa neće moći oduzeti.

Molitva

Gospodine, Bože svevišnji, tebi se utječem u svojoj potrebi. Ti si mi snaga. Ti si mi okrepa. Ti si mi odmor. Ti si moje okrilje i zaštita. I zato jer si ti moj zaklon i utvrda, neću klonuti. 

Oče naš…

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja