Budi dio naše mreže

Bog nas čeka tamo gdje je naša najdublja rana - Utorak četvrtog tjedna e-Duhovnih vježbi

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja četvrtog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Stanko Mabić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za Korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Imaš tegobe. Možda su tjelesne, duševne, materijalne, društvene… Možeš li zamisliti situaciju da Isus sada dođe ispred tebe i pita te: „Hoćeš li ozdraviti?“ „Hoćeš li moju pomoć?“ Nakon početnoga šoka, što činiš? Jedan je čovjek u današnjemu evanđelju, pretpostavljam, imao puno veću tegobu od tvoje. On ti može pomoći kako čuti ovo Isusovo pitanje i kako na njega odgovoriti te zadobiti ozdravljenje ili uslišanje.

Priprema

Na tomu putu prvo moraš izići iz ovoga svijeta i okruženja gdje se sada nalaziš i unići u svijet Duha. On je skriven u tvojemu srcu, tu ćeš ga naći. Vrata koja vode u taj dio srca zovu se tišina i mir u mislima. Srce u biblijskomu smislu nisu samo osjećaji, nego čitav nutarnji čovjek, uključujući i misli. Tu te Isus čeka. Možeš li ga prepoznati?

Čitanje: Iv 5, 1-3a. 5-16

Bijaše židovski blagdan pa Isus uziđe u Jeruzalem. U Jeruzalemu se kod Ovčjih vrata nalazi kupalište koje se hebrejski zove Bethzatha, a ima pet trijemova. U njima je ležalo mnoštvo bolesnika — slijepih, hromih, uzetih.
Bijaše ondje neki čovjek koji je trpio od svoje bolesti trideset i osam godina. Kada ga Isus opazi gdje leži i kada dozna da je već dugo u tome stanju, kaže mu: »Želiš li ozdraviti?« Odgovori mu bolesnik: »Gospodine, nikoga nemam tko bi me uronio u kupalište kada se voda uzbiba. Dok ja stignem, drugi već prije mene siđe.« Kaže mu Isus: »Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!« Čovjek odmah ozdravi, uzme svoju postelju i prohoda.
Toga dana bijaše subota. Židovi su stoga govorili ozdravljenomu: »Subota je! Ne smiješ nositi postelju svoju!« On im odvrati: »Onaj koji me ozdravi reče mi: ‘Uzmi svoju postelju i hodi!’« Upitaše ga dakle: »Tko je taj čovjek koji ti je rekao: ‘Uzmi i hodi?’« No ozdravljenik nije znao tko je taj jer je Isus nestao u mnoštvu što se ondje nalazilo. Nakon toga nađe ga Isus u Hramu i reče mu: »Eto, ozdravio si! ‘Više ne griješi da te što gore ne snađe!« Čovjek ode i javi Židovima da je Isus onaj koji ga je ozdravio. Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom.

Razmatranje

Kada se moliš Bogu za svoje ozdravljenje, odustaješ li nakon nekoga vremena jer si posumnjao u uslišanje molitve? Koliko si vremena spreman ustrajati u molitvi? Devet dana? Devet godina? Trideset i osam godina? …

Kada ozdraviš od bolesti, znaš li tko te je ozdravio? Je li te stid posvjedočiti i kazati pred svima ime svojega iscjelitelja i onda kada to ime nije nimalo popularno, kada znaš da će te zbog toga mediji prozivati i izrugivati ti se?

Još malo

Bolest je prilika da se Bog proslavi u nama ako vjerujemo. U liječenju bolesti vjera nam pomaže ako nas uvjeri da u svojoj patnji nismo osamljeni, nego da ima netko tko zna kako mi patimo. Papa Ivan XXIII. znao je govoriti: „Bog zna da sam sada ovdje i kako mi je, i to mi je dovoljno.“
Moliti se Bogu iskreno i predano djeluje na dušu spasonosno, a proizvodi terapeutske učinke i na tijelu. Knjiga Sirahova u Bibliji izričito kaže: »Sine moj, u bolesti ne budi potišten, već se Bogu moli jer on zdravlje daje.“ (38, 9). Sve je, naime, moguće onomu koji vjeruje. „Molite i dobit ćete“, kaže Isus. Molite, a ne blebećite i ne nabrajajte riječi jer riječi ne pomažu, nego pomaže osoba Isusa Krista. U molitvi trebamo priznati istinu o sebi, spustiti se u svoju nemoći i tu se susresti sa svojim ranama, svojim traumama, potisnutom tjeskobom i strahom. Tko se usudi neko vrijeme izdržati u toj tjeskobi i priznati vlastitu nemoć, Biblija kaže da ga Bog upravo tu čeka, tu ga najbolje čuje i uslišava. Bog nas čeka tamo gdje je naša najdublja rana, naš najskriveniji strah i tjeskoba. Bog nalazi svoj narod kao i svakoga pojedinca u pustinjskoj jezivoj pustoši.
Bolest je zov istine – kaže uzrečica. Duhovni se učitelji manje-više slažu u tome da je trećina sve naše patnje koju podnosimo neizbježna. Ostale dvije trećine sve patnje naš su vlastiti proizvod.
Katkada možemo zaliječiti simptome bolesti, ali ta se bolest vraća jer nismo promijenili stil života koji je uzrok te bolesti. Ako u mojemu srcu ne vlada Božje kraljevstvo, iscjeliteljsku moć molitve teško ću osjetiti zato što ju ne živim. Obećanje Riječi Božje zapisano u Bibliji počet će se ostvarivati onda kada tu riječ počnem živjeti.
Vidi li se po tvojemu stilu života da te je Isus sa svojom milošću pohodio?

Molitva

Gospodine, znam da će ozdraviti i da će se spasiti samo oni koji ustraju. Ne daj mi da klonem duhom kada me bolesnička postelja sustigne. Ne bojim se te postelje. Bojim se samo da ne prečujem tvoje pitanje: »Hoćeš li da te ozdravim?« Ispuni moje srce sigurnošću i utjehom da ću na kraju svojih dana čuti tvoj glas i tvoju riječ koja ozdravlja moju dušu.

Ključne riječi:
korizmene e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja