Budi dio naše mreže

"Željezni primas" hrabro se suprotstavio komunizmu i tako svetom Ivanu Pavlu II. pružio primjer.

/ mp

Nakon nacističke okupacije u Poljskoj, sovjetska vlada preuzela je kontrolu i nametnula svoju komunističku vlast. Tijekom godina 1945.-1989., poljski katolici su jako patili tijekom ateističkog režima, ali ne bez pružanja otpora. Kardinal Stefan Wyszyński oštro se protivio komunističkoj agendi i učinio je sve što je mogao u borbi za poljsku slobodu, javlja Aleteia.

Bio je “primas Poljske”, što je bio izraz koji se koristio za označavanje vodećeg biskupa u zemlji. Zbog snažnog protivljenja komunizmu, čak i uoči progona, kasnije je prozvan “Željeznim primasom”. Wyszyński je zbog pružanja otpora bio zatvoren tri godine, od 1953. do 1956. godine.

Wyszyński je cijeli život posvetio Djevici Mariji i povjerio joj je sve svoje patnje. Njegov je primjer bio nadahnuće svetom Ivanu Pavlu II., koji mu je pripisao važnu ulogu u svojem pontifikatu.

Ivan Pavao II. jasno je to rekao u pismu upućenom poljskom narodu dan nakon izbora za papu 23. listopada 1978. godine.

“Časni i voljeni kardinale primasu, dopustite mi da Vam kažem samo ono što mislim. Ovaj poljski papa, koji danas, pun straha od Boga, ali i povjerenja, započinje novi pontifikat, ne bi bio na Petrovoj stolici da nije bilo Vaše vjere koja se nije povukla pred zatvorom i patnjom. Da nije Vaše herojske nade, Vašeg neograničenog povjerenja u Majku Crkvu! Da nije bilo Jasne Gore, i čitavog razdoblja povijesti Crkve u našoj zemlji, zajedno s Vašom službom kao biskupa i primasa!”

Upravo je primjer vjere Wyszyńskog ojačao vjeru u Ivanu Pavlu II., utirući mu put do izbora za papu.

Ivan Pavao II. istaknuo je Wyszyńskog kao “kamen temeljca” Crkve u Poljskoj.

“Kardinal primas postao je poseban kamen temeljac tog jedinstva. Ključni kamen je ono što čini luk koji odražava snagu temelja zgrade. Kardinal primas pokazuje snagu temelja Crkve, a to je Isus Krist. U tome se sastoji njegova snaga. Kardinal primas je više od trideset godina poučavao da ovu snagu duguje Mariji, Majci Kristovoj. Svi dobro znamo da je zahvaljujući Mariji moguće osvijetliti snagu temelja koji je Krist, i učinkovito postati kamen temeljac Crkve.”

Kardinal Stefan Wyszyński preminuo je 28. svibnja 1981., nedugo nakon neuspjelog atentata na Ivana Pavla II. 13. svibnja 1981. Katolička je Crkva svojim primjerom svetosti službeno priznala njegovu beatifikaciju 12. rujna 2021. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja