Budi dio naše mreže

Iz godine u godinu prikazu scene Rođenja Gospodnjega stalno se nešto dodaje ili oduzima. Kako se ne bismo izgubili – neka nam Biblija bude vodič, i ne zaboravimo – magare! Ukoliko se oslonimo na Sveto pismo, samo je desetak likova prisutno u sceni rođenja, podsjeća Nedjelja.ba.

/ hjb

Sveta Obitelj

“I pohite (pastiri) te pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama” (Lk 2,16). Očito je da su, uz Isusa, glavni likovi u jaslicama Marija i Josip. Ponekad nastaje rasprava: treba li djetešce Isus biti ‘skriveno’ do Badnje noći? Ili ga možemo staviti u jasle već na početku došašća? Svaka obitelj može slijediti vlastitu tradiciju, ali najvažnije je da Isus bude prisutan.

Anđeo Gospodnji

“Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja! Silno se prestrašiše. No, anđeo im reče: ‘Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod!'” (Lk 2,9-10). Anđeo nije tu kako bi “bio lijep” iznad jaslica. Bog ga šalje pastirima, te stoga ima posebno mjesto u prizoru rođenja.

Pastiri

A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada” (Lk 2,8). Pastiri su prvi koji su obaviješteni o Isusovu rođenju, te su mu se prvi poklonili. Zbog toga i ovce imaju svoje mjesto i u rođendanskoj sceni – pastir i dvije ovce dovoljni su da predstavljaju stada.

Mudraci

“(Mudraci) uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu” (Mt 2,11). Oni se pojavljuju samo u Matejevu evanđelju, te se vjeruje da su bili perzijski učenjaci. Imena Gašpar, Melkior i Baltazar dobili su tek u 6. stoljeću. Samo zato što nude tri dara, iz narodne je tradicije zaključeno da su bila trojica. Oni su smješteni malo dalje od jaslica kako bi pokazali da su na putu.

Magarac i vol

Sviđalo se to ljubiteljima jaslica ili ne, magarac i vol ne navode se u kanonskim knjigama Svetoga Pisma, stoga ih ne smatramo nužnima. No, ta popularna tradicija uvođenja i njih u jaslice svoj korijen vuče iz apokrifa, Pseudo-Matejevog evanđelja, u kojem je zapisano: “Dva dana nakon Gospodinova rođenja Marija je napustila špilju, ušla u staju i stavila Dijete u jasle, a vol i magarac, povijajući koljena, klanjali su mu se.”

Bez obzira imate li malu ili veću djecu, ili uopće nemate djece u blizini, postavite u svom domu jaslice i dopustite da vas ovih dana Novorođeni kralj potakne na molitvu za one koji su u najvećoj potrebi, duhovnoj ili tjelesnoj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja