Budi dio naše mreže

Budući da događaji oko Isusova rođenja očituju srž našeg znanja o svetom Josipu u Pismu, božićni ciklus savršeno je vrijeme za razmišljanje o njegovom liku vrijednom nasljedovanju. Iako nije poznato mnogo pojedinosti o njemu izravno iz Svetog pisma, o njemu se može mnogo zaključiti iz onoga što znamo.

/ dz

Litanija svetog Josipa izvrsno je mjesto za upoznavanje njegovih karakteristika, prenosi Simply Catholic.  Između ostalog, Svetog Josipa identificira kao “najpravednijeg”. Pravda prikazana u liku poput svetog Josipa često nedostaje današnjem svijetu. Nudi svjedoka o kojem bismo trebali meditirati kako bismo naučili putove Boga koji je u njemu bio potpuno živ. Da bi živio kao čovjek pravde, sveti je Josip trebao biti čovjek vjere, nade i ljubavi. Uzmimo za primjer situaciju u kojoj se našao – zaručen za mladu ženu trudnu s djetetom koje nije njegovo. Pravda njegova vremena očekivala bi da sveti Josip napusti mladu ženu. Više od toga, zahtijevalo bi ubojstvo mlade žene. Iako je jasno da se hrvao oko toga što treba učiniti, postupak svetog Josipa bio je konačan. Krenuo je naprijed sa svojim planovima da Mariju dočeka u svom domu. U Božjoj pravdi, srce svetog Josipa bilo je otvoreno istini. Ali ovo je od njega tražilo veliku vjeru.

Činjenica da je Marija očekivala dijete u tim okolnostima prkosila je ljudskom znanju i razumu.

Josip je znao je da bi ga to moglo mnogo stajati, a tko zna, možda i jest. To bi imalo smisla samo prema kršćanskoj logici poslušnosti i žrtve. Prvenstveno je srce puno ljubavi omogućilo svetom Josipu da podnese bilo kakvu poteškoću koja mu se nađe na putu. Volio je Boga prije svega i želio je prihvatiti njegovu ulogu u Božjem planu za spas čovječanstva. Zaljubljen je položio život za svoju voljenu Mariju i božanskog sina kojeg je rodila.

Marijna ranjivost u onim okolnostima prenijela se i na sv. Josipa koji se našao u tako nezavidnom i neočekivanom položaju, ali vjera svetog Josipa rodila je nadu da će ih Bog zbrinuti jer je činio ono što je ispravno i pravedno.

Često se zateknem kako zamišljam da sam u koži svetog Josipa. Toliko životnih situacija ima slične okolnosti s kojima se suočio. Osobine njegova života trebale bi biti one koje je prisvojio onaj tko želi bliže slijediti Isusa. Kad najmračniji trenuci života lebde oko nas – slično mračnim danima prosinačkog došašća – možemo zamoliti svetog Josipa da nam pomogne. Njegovom se primjeru možemo obratiti za snagu da ustrajemo. Trebali bismo željeti i nastojati oponašati njegovu vjeru, nadu i ljubav. Meditirajući o životu i svjedočenju svetog Josipa možemo naučiti temeljnu istinu koju je opisao sveti Pavao: „Znamo da Bog sve okreće na dobro onima koji Ga ljube djeluje na dobro onima koji ljube Boga“ (Rim 8, 28).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja