Budi dio naše mreže

Nadbiskup Guadalajare, José Francisco Robles kard. Ortega, u jednom je povijesnom vikendu, u dvije odvojene svečanosti zaredio 70 muškaraca za svećenike.

/ md

Misna slavlja na kojima je podijeljen sveti red 70-orici mladića održana su 4. i 5. lipnja u Svetištu meksičkih mučenika u Guadalajari, izvijestila je CNA, a prijevod donosi portal nedjelja.ba. U prvom su zaređena 33, a u drugom 37 svećenika. A uz to, kardinal Ortega je 3. lipnja u istom svetištu zaredio i sedam novih đakona.

Kako prenosi CNA, vlč. Juan Carlos Lupercio Gómez, vicerektor sjemeništa u Guadalajari, rekao je za nadbiskupijski tjednik kako je ovo „blagoslov usred vremena u kojem živimo – u mnogim područjima – u okruženju bez Boga“.

„To je znak da On sam, usred nedaća, neprestano zove; sjeme Riječi (Isus Krist) zasijano je po cijelom svijetu“, istaknuo je te dodao: „I Bog nastavlja zvati, njegov glas je moćan i još uvijek postoje mlada srca spremna nastaviti slušati otkucaje njegova srca.“

Vlč. Lupercio se također prisjetio sjećanja i svjedočanstva Sv. Christophera Magellana i njegovih drugova mučenika, koji su formaciju prošli u istom sjemeništu u Guadalajari, a kasnije dali svoje živote svjedočeći za Krista tijekom vjerskog progona koji se dogodio u Meksiku 1920-ih i skončano u Cristero ratu (1926. – 1929.).

Izabran da čuva stado

Kardinal Ortega je u svojoj homiliji na misi ređenja 4. lipnja podsjetio kako novozaređeni ne služe svijetu, nego Bogu i njegovu narodu. Duh Sveti vas danas izabire da čuvate stado. A čije stado? Stado Isusa Krista koje je stekao svojom krvlju“, rekao je kardinal.

„To čak nije ni vaše stado, to nije ni naše stado, to je stado Gospodina našega Isusa Krista, koje vam je povjereno od danas izborom i pomazanjem Duha Svetoga“, istaknuo je meksički kardinal te poručio novim svećenicima da „nikada ne smijete zaboraviti svoje porijeklo“ jer „svećenik je čovjek koji je pozvan, izabran među ljudima“.

„Svećenik nije anđeo, nije vanzemaljac, nije superiorno biće, ne pripada stranoj kasti. Svećenik je čovjek, izabran od Boga, Bog ga je uzeo između njegovih bližnjih. Ovo se ne smije zaboraviti“, naglasio je kard. Robles i upozorio da „kada svećenik zaboravi što je“ stvara „distancu između sebe i zajednice kojoj je dodijeljen služiti“.

Postupi li na ovaj način, nastavio je kardinal, „obično šalje poruku: ja sam superioran, ja sam važniji, ja sam taj koji se mora prepoznati i onaj komu se mora služiti“.

Opasnost klerikalizma

„A kada svećenik zauzme stav superiornosti, da je iznad svojih bližnjih, uključuje se u to zlo koje nažalost pogađa Crkvu i pogađa mnoge: klerikalizam“, rekao je nadbiskup Guadalajare te istaknuo da svećenici trebaju „služiti ljudima u Božjim stvarima, i to je ono što ljudi očekuju od svećenika: Božjeg čovjeka, čovjeka koji im govori o Bogu, čovjeka koji će biti Božja prisutnost među njima kako bi iskusili njegovu ljubav, njegovo milosrđe, njegovo spasenje“.

Kardinal je upozorio da „svijet može ući u naša srca, naše umove, našu osobu, naše svećeništvo i svijet nas može učiniti svojima te da zaboravimo kako pripadamo Bogu, za službu braći u stvarima koje su Božje“.

Očito se ponovno pokazuje istinitom Terturlijanova tvrdnja kako je „krv kršćana – sjeme kršćanstva“, jer u zemlji kakva je Meksiko, gdje je boljševizam nesmiljeno napadao Katoličku Crkvu, vjera se i kroz svećenička ređenja pokazuje itekako živom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja