Budi dio naše mreže

Neka vas ove mudre riječi iz Svetog pisma ohrabre kada vaše korizmene odluke postanu izazovne.

/ mk

Tijekom korizme razumljivo je da se trudite održati obećanja kroz tih dugih 40 dana. Ovo može biti teško ako ste se odlučili odreći omiljenih slatkiša ili društvenih mreža ili se nastojite svaki dan tuširati hladnom vodom, ali i ukoliko ste odlučili postiti od ogovaranja, više se posvetiti molitvi, čitanju Svetog pisma i vršenju dobrih djela.

Stoga, da bismo vam pomogli na tom putu, odabrali smo biblijske citate koji će vas, nadamo se, ohrabriti, a možda čak i ojačati vaš odnos s Bogom tijekom korizmenog razdoblja i nakon njega, donosi Aleteia.

“Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas!” Jak 4,7

Ovaj nas stih podsjeća da odupiranje iskušenju počinje prepuštanjem Božjoj volji. Kada se uskladimo s Njim, đavolske kušnje gube svoju moć nad nama.

“Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati.” 1 Kor 10,13

Korizma je vrijeme da se prisjetimo da nismo sami u iskušenjima. Bog nam daje snagu da to izdržimo, a izlaz uvijek postoji ako ga tražimo.

“Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo.” Mt 26,41

Isusove riječi u Getsemanskom vrtu podsjećaju nas na važnost budnosti i molitve u vrijeme kušnje. Korizma je savršena prilika da molitvom i bdijenjem ojačamo svoj duh.

“Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.” Rim 12,2

Korizma nas poziva da se otrgnemo od svjetovnih želja i uskladimo svoj život s Božjom voljom. Samoispitivanjem i obnovom uma možemo bolje razlučiti Božji plan za nas i oduprijeti se iskušenjima koja nas vode krivim putem.

“Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela!” Gal 5,16

Korizma je put duhovnog rasta, a hodati po Duhu znači dati prednost duhovnim vrijednostima nad svjetovnim željama. Kada se usredotočimo na njegovanje našeg odnosa s Bogom, privlačnost iskušenja gubi kontrolu nad nama.

“Ubuduće jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj. Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim.” Ef 6,10-11

Baš kao što se vojnik oprema za bitku, korizma nas izaziva da se duhovno pripremimo oblačenjem Božjeg oružja. Njegovom snagom možemo se čvrsto suprotstaviti iskušenjima i ostati vjerni našim korizmenim obvezama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja