Budi dio naše mreže

Jedan od najvećih svetaca i mistika Katoličke Crkve, utemeljitelj Družbe Isusove i učitelj duhovnog života i danas mijenja živote mnogih.

/ mdj

1.  Osjećaji su važni – ali samo do određene granice

Traumatični događaj u životu svetog Ignacija – ratna ozljeda koja je španjolskog plemića ostavila prikovanog za krevet, navela ga je da stalno obraća pozornost na svoje osjećaje.

“Uvijek me zbunjivala riječ ‘afektivnost’ kad sam je čitao u duhovnim knjigama”, iskustvo je jednog vjernika, prenosi Aleteia. Ali u osnovi, to je stara riječ za “osjećaje” – koje je sv. Ignacije stavio “pod mikroskop”.

U svojoj autobiografiji, o sebi pišući u trećem licu  zapisao je: “Iz iskustva je naučio da ga jedan tok misli ostavlja tužnim, drugi radosnim. Ovo je bilo njegovo prvo razmišljanje o duhovnim stvarima.”

2. Naučiti pratiti razdoblja “utjehe” i “suhoće”

“Utjehom nazivam kad se u duši izazove neki unutarnji pokret kroz koji se duša rasplamsa ljubavlju prema svome Stvoritelju i Gospodinu”, napisao je. “Suhoćom nazivam sve suprotno, kao što je tama duše, uznemirenost u njoj i kretanje prema niskim i zemaljskim stvarima”.

Iz iskustva je naučio da ga jedan tok misli ostavlja tužnim, drugi radosnim. Ovo je bilo njegovo prvo razmišljanje o duhovnim stvarima.

Naučiti obratiti pažnju na navike i interakcije koje donose radost, vjeru i energiju – i one koje crpe oboje.  Neke su vas stvari u djetinjstvu na temeljne načine odvratile od vjere i još uvijek vas drže. Stoga, identificiranje tih stvari iz djetinjstva pomaže pripaziti na vlastito srce.

3. Upotreba mašte u molitvi.

Ulazite u evanđeoski odlomak i pokušavate stajati uz Isusa i onih do kojih on dopire kroz maštu. Ignacije je bio toliko poznat po tome da neki tvrde da je španjolski pisac Cervantes namjeravao parodirati Ignacija s njegovim komičnim junakom Don Quijoteom, starcem koji je zamišljao da je veliki vitez.

Neke su vas stvari u djetinjstvu na temeljne načine odvratile od vjere i još uvijek vas drže. Stoga, identificiranje tih stvari iz djetinjstva pomaže pripaziti na vlastito srce.

Ipak, Ignacijeva metoda želi da upotrijebite svoju maštu kako biste vidjeli što je istinito, ali skriveno, a ne da poričete ono što je pred vama. Promatranje Isusa dok prolazi kroz svoj život, pa čak i dok sjedi i razgovara sa svakim od nas pomaže skrenuti misli s apstraktnih na uvjerljive istine.

4. Ispit savjesti

“Pobijediti samoga sebe najveća je pobjeda koju čovjek može postići”, napisao je sveti Ignacije.

U ovom koraku prolazimo kroz proživljeni dan. Na koji me način Bog blagoslovio i gdje zamjećujem utjehu koju su mi moji postupci donijeli? Kako sam slijedio poticaje, od kojeg duha su uopće dolazili, koje propuste sam učinio?

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja