Budi dio naše mreže

4 načina kako se približiti Bogu ako ste usamljeni u izolaciji ili karanteni

Ako ste usamljeni i teško vam padaju ovi dani neizvjesnosti pokušajte se na ova četiri načina još više približiti Bogu, promišljajući nad Svetim Pismom, ali i o Božjoj providnosti.

/ at

Kada pomislimo da smo u bezizlaznoj situaciji i borimo se s time da prihvatimo sve kao blagoslov neovisno o okolnostima, na ova četiri načina, kako piše Aleteia, možemo umiriti svoju tjeskobu tako što ćemo produbiti svoj odnos s Bogom.

Neka vam biblijski stihovi pomognu prebroditi teška vremena

Normalno je da se prvenstveno osjećate povrijeđeno kada se dogodi nešto tragično. Ni Bog ne voli vidjeti kako njegova djeca pate. Ali jednom kada je do tragedije došlo i ona se više ne može spriječiti, možemo se prisjetiti biblijskih stihova koji nas mogu primiriti. Primjerice:

“Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.” (Rim 8, 28) ili “Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati.” (1Kor 10, 13).

Promišljajte nad biblijskim stihovima nad kojima su promišljali i vaši preci koji su se susreli s mnogim teškoćama kroz povijest, te recite Bogu: “U ovim stihovima čujem tebe Bože kako mi govoriš i molim Duha Svetoga da ih utisne duboko u moje srce. Promišljam nad njima i preobražavam ih u živuće riječi. Umjesto da promišljam nad svojim razočaranjima ili nad ljutnjom, govorim Gospodinu kao što je On govorio: Abba! Oče! Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti! (Mk 14, 36).”

Promišljajte nad životima svetaca

Zgodno je pročitati i Katekizam Katoličke Crkve u kojemu je rečeno više o misteriju Božje providnosti.

“Stvorenje ima svoju vlastitu dobrotu i savršenost, ali iz Stvoriteljevih ruku nije izišlo posve završeno. Stvoreno je kao nešto »na putu« (»in statu viae«) prema nekom konačnom savršenstvu za koje ga je Bog odredio i koje još treba dostići. Raspored po kojem Bog vodi svoje stvorenje prema tom savršenstvu zovemo Božjom providnošću: Svojom providnošću Bog čuva i ravna sve što je stvorio; snaga joj se ‘pros tire s jednoga kraja svijeta na drugi, i blagotvorno upravlja svemirom’ (Mudr 8, 1). Jer ‘sve je nago i razgoljeno pred njenim očima’ (Heb 4, 13), pa i ono što budu proizveli slobodni čini stvorova.

Svjedočanstvo je Svetog pisma jednodušno: skrb božanske providnosti konkretna je i neposredna; brine se za sve, od najmanjih stvari do najvećih svjetskih i povijesnih događaja. Svete knjige potvrđuju posvemašnje Božje vrhovništvo u tijeku događanja: »Naš je Bog na nebesima, sve što mu se svidi, to učini« (Ps 115, 3). A za Krista je rečeno: »Kad on otvori, nitko neće zatvoriti, kad zatvori, nitko neće otvoriti« (Otk 3, 7). Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Bog naumi, to i bude« (Izr 19, 21).

Zato vidimo kako Duh Sveti, prvotni autor Svetoga pisma, često Bogu pripisuje čine, a da ne spominje drugotnih uzroka. Nije to primitivan »način govora«, nego dubok podsjećaj na Božje prvenstvo i na vrhovnu vlast nad poviješću i svijetom, kojim nas odgaja za pouzdanje u njega. Moljenje psalama velika je škola toga pouzdanja.” (§ 302-304). Svi sveci Katoličke Crkve prihvatili su taj misterij, tu savršenu Božju providnost, ali i svoje mane i pogreške kao nesavršenog bića.

Promišljanje koje vam može pomoći: “Oče, ne znam zašto si dopustio da ovo iskušenje u mom životu, zašto nisi poslao mog anđela čuvara da spriječi ovu situaciju, ali vjerujem da je to za moje dobro i da ću na Nebu shvatiti koji su razlozi za ovu kušnju!”

Zahvalite Bogu

Iako vam možda riječi zahvale ne dolaze spontano, uvijek je dobro zahvaljivati Gospodinu:

“Hvala što me smatraš dostojnim da nosim ovaj križ. Ponavljam ti ove riječi, zajedno sa sv. Pavlom: Radujem se sada dok trpim za vas i u svom tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu. (Kol 1, 24). I zato ću pokušati zapamtiti riječi svetog Ivana Marie Vianneya: Svakome njegov križ. Da smo znali sve vrijednosti koje se s križem dobivaju, ukrali bismo ih jedan od drugog!”

Tražite pomoć kako biste nadvladali kušnju

Najvažnije od svega, pitajmo Gospodina za pomoć u nadvladavanju kušnje: “Bože, podari mi blagostanje Duha kako bih mogla/mogao reći da i sudjelovati u svim savršenim planovima tvoje providnosti!”

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja