Budi dio naše mreže

"Online priprema za brak" bila je tema emisije "Duhovno-duhovite večeri" u utorak, 16. veljače koju vodi fra Stjepan Brčina iz zagrebačkog samostana na Svetom Duhu.

/ md

U emisiji su gostovali fra Željko Klarić i bračni par Mia i Domagoj Čondić koji su ranije završili tečaj pripreme za brak koji je bio tema večerašnje Duhovno-duhovite večeri.

Osobno iskustvo vjere

“Naše iskustvo vjere dolazi još od rođenja jer smo rođeni u katoličkoj obitelji i cijeli smo život odgajani u vjeri. Domagoj i ja počeli smo hodati vrlo mladi – ja sam imala 19, a Domagoj 22 godine”, započela je svjedočanstvo Čondić.

“Dugo smo bili zajedno i u jednom smo trenutku prestali rasti jer te mladenačka lutanja odmiču od prvih iskustva vjere. Naša veza bila je jedna duga, ali dobra veza. Nakon prvih godina velike ljubavi ostali smo nekako više usredotočeni sami na sebe. To je dovelo i do određenih kriza u kojima smo u vjeri nalazili utjehu, no posustali smo i trebala nam je pomoć”, ističe Čondić.

Vjerujem da vjera dolazi do svojih pročišćenja i saznanja upravo uz pomoć krize.

“Mia je 6 mjeseci molila za moj povratak i da se vratimo na početne staze. Mia me nagovarala da dođem na tečaj Filip kroz koji sam ponovno osjetio otkucaje svoga srca za vrijeme mise. Korak po korak došli smo ovdje, gdje smo danas. Htio sam promjenu u našoj vezi i to sam otvoreno rekao fra Željko kada sam ga susreo. Fra Željko pojasnio nam je kako brak nije samo papir, nego savjest”, kazao je Čondić.

“Miju i Domagoja poznajem od 2014. godine i Susreta mladih u Dubrovniku nakon kojega smo se redovito viđali. Bilo mi je zanimljivo vidjeti njih kako u vrijeme krize u vezi sazrijevaju u vjeri. Vjerujem da vjera dolazi do svojih pročišćenja i saznanja upravo uz pomoć krize. Kada je sve lepršavo i lijepo, tada ne razmišljaš o tim stvarima. Oni nisu odustali jedno od drugoga, nego su željeli nešto promijeniti i to me kod njih privuklo”, istaknuo je Klarić.

Kriza i problemi u vezi

“Naš najveći problem bila je neodlučnost. Mi smo zaista dugo godina hodali, a savjeti okoline prerastali su u pritisak. Bili smo fokusirani na same sebe umjesto na nas dvoje kao jedno koje treba ići naprijed. Trebali smo doći do tog trenutka da želimo ići zajedno naprijed. Ne mogu nažalost istaknuti ništa konkretnije gdje bismo se možda povezali s drugim parovima, ali to ne znači da to nije dovoljan problem sam za sebe jer parovi vrlo često stoje na mjestu i postoji nešto što im ne dopušta da idu dalje”, naglasila je Čondić.

“Kada bismo se posvađali pomirili bismo se na večernjoj nedjeljnoj misi, iako ne bismo prije toga ne bismo razgovarali i 3 dana. Crkva nas je vraćala jedno drugome i tu bismo uvijek išli ispočetka”, kazao je Čondić.

Zaljubljenost je još uvijek ispunjavanje onoga što samo meni treba.

“Najveći problem u vezi jest loš temelj. Bilo bi dobro kada bi se pripreme za brak odvijale mnogo ranije nego što se ulazi u brak. Bilo bi dobro da se još tamo krajem srednje govori o tome kakav bi trebao biti temelj ljubavi. Tu bismo vidjeli plan koji Bog ima s čovjekom i što je Bog zamislio. Kada imaš plan i nacrt kako bi veza trebala izgledati puno su jednostavniji koraci odluke”, naglašava Klarić.

“Zaljubljenost je još uvijek ispunjavanje onoga što samo meni treba. Volim drugoga, ali koristim ga nekako utilitaristički za samoga sebe. Smisao je da u jednom trenutku možeš voljeti drugoga i predati se drugome. Kada bismo znali kakav je dobar temelj lakše bismo išli za nekim ostvarenjem. To je najčešći problem u vezi”, ističe Klarić.

“Teško mi je Miji bilo reći ‘Volim te’ i nezamislivo. Išao sam malo po malo. Znao sam da je Mia prava osoba za mene, ali nisam imao potvrdu u sebi. Tek na kraju tečaja dobio sam potvrdu”, ističe Čondić.

Pripreme za  brak donijele su nam jasan fokus gdje želimo doći i što je zaista bitno.

Pripreme za brak

“Teme sam podijelio u tri faze. Prva faza je nacrt gdje se govori o uvodu, odnosno o zaljubljenosti kao početku ljubavi. Druga tema je naučiti kršćanski ljubiti jer postoji razlika kako se mi predajemo jedno drugome. Treća tema uvoda je Božji plan s čovjekom da otkrijemo što veće Bog ima u planu s nama. Druga faza su izgradnja kuće na stijeni i konkretan izbor osobe. Zatim ulazimo u sadržaj saveza i govorimo o starozavjetnim savezima te savezu Krista i Crkve i tu dolazi do vrhunca, gdje se otkriva što je Krist učinio za Crkvu. Zadnji korak je slavlje sakramenta ženidbe i priprema za vjenčanje”, opisao je Klarić.

“Pripreme za brak donijele su nam jasan fokus gdje želimo doći i što je zaista bitno. Upravo zbog toga Domagoj i ja predložili smo fra Željku da ovu priliku pružimo i drugim parovima. Tako je prvo ciklus u tijeku i vrlo brzo smo ga popunili”, ističe Čondić.

Smisao sakramenta ženidbe

Fra Željko Klarić na kraju emisije poručio je svim parovima, zaručnicima i bračnim parovima da otkriju Crkvu bez koje sakrament ženidbe, zapravo nema smisla. “Otkriti Crkvu znači otkriti svoju župu nakon čega ćete otkriti vjeru i sadržaj putem kojeg ćete učiti o vjeri”, zaključio je fra Željko Klarić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja