Budi dio naše mreže

Papa Ivan Pavao II. pokopan je na današnji dan, 8. travnja 2005. godine u bazilici sv. Petra u Vatikanu, a njegovo tijelo bilo je položeno u lijes izrađen od drva čempresa.

/ md

Bio je to, zahvaljujući obavijesnim sredstvima, događaj planetarnih dimenzija, a ostat će uklesan u sjećanju milijuna osoba, također i stoga jer je sprovodni obred predvodio tadašnji dekan Kardinalskog zbora, Benedikt XVI., javlja Katolička Tiskovna Agencija na petu obljetnicu smrti pape Ivana Pavla II.

Ne bojte se. Otvorite, širom otvorite Kristu vrata.

Ivan Pavao II. je četvrt stoljeća prolazio putovima svijeta naviještajući radosnu vijest, a činilo se da se svijet okupio na Trgu svetoga Petra još jednom zagrliti Papu, koji je došao izdaleka, zahvaliti svećeniku, pastiru, čovjeku koji je neumorno svima ponavljao: Ne bojte se. Otvorite, širom otvorite Kristu vrata“. Preslušavajući svjedočanstva vjernika koji su u one dane stigli u Rim stječe se dojam da se veliki Papa vratio u Očev dom, ali je također, dapače još više, nazočan među nama. Učinio je da izravno upoznamo Isusa, ne apstraktne vrednote, nego osobu, a to će ostati zauvijek – šaptali su nazočni.

Ljubav prema Kristu bila je vladajuća snaga u našem ljubljenome svetome Ocu, tko ga je vidio moliti, tko ga je slušao propovijedati, to jako dobro zna.

“Ivan Pavao II. bio je jedno s Kristom”, istaknuo je kardinal Ratzinger tada u homiliji, govoreći o životnome putu Ivana Pavla II. “Petrov nasljednik bio je bratski prijatelj Ivana Pavla II., s kojim je bezrezervno dijelio ljubav za Krista i Crkvu. Slijedi me! Cijelim je životom Ivan Pavao II. odgovorio na Gospodinov poziv. Ovo je tajna, otajstvo njegove snage: Ljubav prema Kristu bila je vladajuća snaga u našem ljubljenome svetome Ocu, tko ga je vidio moliti, tko ga je slušao propovijedati, to jako dobro zna. Zahvaljujući svojoj ukorijenjenosti u Kristu mogao je podnositi teret koji nadmašuje ljudske snage: biti pastir Kristova stada, Njegove opće Crkve”, ustvrdio je Benedikt XVI. koji je tada nasljedio Ivana Pavla II.

Možemo biti sigurni da je sada naš voljeni Papa na prozoru Očeva doma, gleda nas i blagoslivlja.

Kardinal Ratzinger zaključio je propovijed izravno se obraćajući Ivanu Pavlu II. Njegove riječi, izgovorene drhtavim glasom, govore o osjećajima Božjega puka i snažno očituju svezu u Kristu između Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. “Možemo biti sigurni da je sada naš voljeni Papa na prozoru Očeva doma, gleda nas i blagoslivlja. Da, Sveti Oče, blagoslovi nas. Mi tvoju dragu dušu povjeravamo Majci Božjoj, tvojoj Majci, koja te je vodila svaki dan a sad će te odvesti u vječnu slavu svoga Sina, Isusa Krista, našega Gospodina”, zaključio je Benedikt XVI.

Ivan Pavao II. prvi puta je Hrvatsku posjetio 1994. godine / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Najveće okupljanje šefova država u povijesti

Sprovod je bio veliko ekumensko okupljanje, kojem su prisustvovali i mnogi vjerski vođe nekatolici, piše povijest.hr.  Patrijarh Carigrada Bartolomej bio je prvi ekumenski patrijarh koji je prisustvovao jednom papinskom sprovodu još od Crkvenog raskola 1054. godine.

Po prvi put tu je bio i patrijarh Etiopske Crkve i Armenske Crkve.

Nadbiskup Canterburyja bio je prvi anglikanski primas na papinskom sprovodu još od kad je Henrik VIII. odcijepio Englesku od Katoličke Crkve. Po prvi put tu je bio i patrijarh Etiopske Crkve i katolikos (vrhovna glava) Armenske Crkve.

Charles odgodio je vjenčanje s Camillom Parker-Bowles za 24 sata da bi prisustvovao sprovodu.

Prisustvovalo je više državnika nego na sprovodima Winstona Churchilla i Josipa Broza Tita. Među uzvanicima bila su tri američka predsjednika, britanski premijer, njemački kancelar i predsjednik, francuski predsjednik, pa čak i predsjednici Izraela i Irana. Prisutna su bila četiri kralja i pet kraljica. Princ Charles odgodio je vjenčanje s Camillom Parker-Bowles za 24 sata da bi prisustvovao sprovodu.

Papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Cijeli svijet opraštao se od Pape

Varšavom je u spomen na Papu odjeknulo 26 topovskih salvi, po jedna za svaku godinu pontifikata. Točno u 10 sati 8. travnja oglasile su se sirene i crkvena zvona, izvijestila je IKA u sjećanju na papu Ivana Pavla II.

Sva su se svjetla u poznatom Empire State Buildingu u New Yorku ugasila 7. travnja u 21.37 sati, u spomen na trenutak Papine smrti 2. travnja.

Brojnim zemljama diljem cijeloga svijeta vjernici i poštovatelji opraštali su se od pape Ivana Pavla II. misama zadušnicama i dojmljivim simboličnim gestama. Sva su se svjetla u poznatom Empire State Buildingu u New Yorku ugasila 7. travnja u 21.37 sati, u spomen na trenutak Papine smrti 2. travnja.

Središtem meksičkoga glavnog grada posljednji je put prošao papamobil sa slikom Ivana Pavla II., koji su na putu od nuncijature do bazilike Gospe Guadalupske ispratili deseci tisuća vjernika. U Turskoj je policija otkazala proslavu svoje 160. obljetnice, a državne zastave s islamskim polumjesecom spuštene su na pola koplja. Na misi zadušnici koju je za katolike latinskog obreda u katedrali Duha Svetoga u Ankari uoči pogreba predvodio apostolski nuncij nadbiskup Edmond nazočni su bili i službeni predstavnici pravoslavlja i islama.

Poljski radio do 18. travnja svaku večer u 21.37 sati prekida program i emitira Papinu pjesmu “Krist na žalu” u izvedbi poznate pjevačice Anne Marie Jopek.

Varšavom je u spomen na Papu odjeknulo 26 topovskih salvi, po jedna za svaku godinu pontifikata. Točno u 10 sati 8. travnja oglasile su se sirene i crkvena zvona. U varšavskoj sinagogi održana je međureligijska molitva za poljskog Papu. U mnogim se poljskim gradovima prijenos pogreba pratio na velikim zaslonima na trgovima i u crkvama. U Krakovu se okupilo oko 800.000 ljudi, a u Papinu rodnom mjestu okupili su se hodočasnici iz cijele zemlje. Poljski radio do 18. travnja svaku večer u 21.37 sati prekida program i emitira Papinu pjesmu “Krist na žalu” u izvedbi poznate pjevačice Anne Marie Jopek.

Sveta Majka Terezija i sveti papa Ivan Pavao II.

U katedralama diljem Njemačke pogreb se pratio na video zaslonima. Na misi zadušnici koju su uoči pogreba u berlinskoj katedrali Sv. Ivana slavili kardinali Karl Lehmann i Georg Sterzinsky nazočan je bio i kancelar Gerhard Schroeder, zajedno s njemačkim političarima, članovima Parlamenta, ministrima, diplomatima te predstavnicima gospodarskoga i kulturnoga života. I vjernici u Norveškoj okupili su se u spomen na Papu u luteranskoj katedrali u gradu Trondheimu, u kojoj je Papa 1989. sudjelovao na ekumenskom bogoslužju. Riječ je o povijesnome događaju, budući da od reformacije u toj katedrali nije slavljena ni jedna katolička misa zadušnica, istaknuo je luteranski biskup Finn Wagle.

Izgubili smo jednu od najvećih ličnosti, velikog vođu s velikom vizijom.

U apostolskoj nuncijaturi na Kubi više od četiri tisuće osoba upisalo se u Knjigu žalosti, a to je 4. travnja učinio i kubanski predsjednik Fidel Castro, nakon što je u katedrali u Havani nazočio misi zadušnici za Ivana Pavla II. Duhovni vođa tibetanskih budista Dalaj Lama izrazio je veliku žalost zbog smrti pape Ivana Pavla II., istaknuvši: “Izgubili smo jednu od najvećih ličnosti, velikog vođu s velikom vizijom”. Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko proglasio je nacionalni Dan žalosti, a u Lavovu se više tisuća katolika oba obreda okupilo u zajedničkoj procesiji u spomen na Papin posjet 2001. godine.

Papa Ivan Pavao II. u obilasku Zagrebačke katedrale 1998. / Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

Posljednja poruka pape Ivana Pavla II.

Papa Ivan Pavao II. uoči svoje smrti uputio poruku u povodu 350. obljetnice čudesne obrane Jasne Gore koja je 3. svibnja pročitana u tome nacionalnom poljskom svetištu, izvijestila je IKA.

“Mora gubitka potpune slobode za sobom povlači opasnost zarobljavanja poljskog duha”, ali “zahvaljujući božanskom zahvatu Jasna je Gora postala utvrda u borbi za slobodu i nacionalni identitet”, tako glasi dio poruke koju je papa Ivan Pavao II. uoči svoje smrti uputio u povodu 350. obljetnice čudesne obrane Jasne Gore, a koja je u utorak 3. svibnja pročitana u tome nacionalnom poljskom svetištu.

Sve to progovara, također našem naraštaju da bi ti događaji u kojima se providnost snažno očitovala bili poziv na jedinstvo u izgrađivanju zajedničkog dobra za budućnost Poljske i svih Poljaka.

Spominjući se “čudesne obrane samostana” i Poljske od švedske invazije, u poruci upućenoj generalnom prioru paolina eremita Ivan Pavao II. podsjeća na priora iz onoga doba Augustina Kordeckog: njegova junačka odluka u obrani Jasne Gore i njegova pobjeda oživljavaju u nama brojne likove iz naše povijesti. Taj je događaj progovarao narodu tada, ali govori još više nama danas. Sve to progovara, također našem naraštaju da bi ti događaji u kojima se providnost snažno očitovala bili poziv na jedinstvo u izgrađivanju zajedničkog dobra za budućnost Poljske i svih Poljaka, pisao je Papa.

Povjeravam našu domovinu, cijelu Crkvu i samoga sebe njezinoj majčinskoj zaštiti. Totus Tuus.

“Dok se prigibam pred ikonom Kraljice Jasnogorske, molim da moj narod, vjerom u njezinu zaštitu i obranu, pobjedi sve ono što prijeti ljudskom dostojanstvu i dobru naše domovine. Povjeravam njezinoj majčinskoj zaštiti Crkvu na poljskom tlu da svjedočanstvom svetosti i poniznosti uvijek jača nadu u bolji svijet u srcima svih vjernika”, istaknuo je papa Ivan Pavao II.

“Povjeravam našu domovinu, cijelu Crkvu i samoga sebe njezinoj majčinskoj zaštiti. Totus Tuus!”, zaključio je Papa u svojoj posljednjoj poruci.

Treći pohod pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj / Zagrebačka nadbiskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja