Budi dio naše mreže

Ljeto pruža obiteljima priliku da zajednički planiraju i provode više vremena jedni s drugima. Ovdje se nalaze neki od korisnih savjeta za svakoga tko treba inspiraciju.

/ im

Gloria Gratacós, ravnateljica Odjela za obrazovanje u Sveučilišnom centru Villanueva, stručnjak za obrazovanje i majka, predlaže 10 načina kako najbolje iskoristi obiteljsko ljeto, prenosi Opus Dei.

1. Fleksibilnost unutar okvira: iako smo na odmoru, važno je zadržati sve navike stečene tijekom ostatka godine. Dakle, postavite raspored, ali s fleksibilnošću i slobodom; U skladu s novim okolnostima i promjenom scene.

2. Činite stvari kao obitelj: iako svatko ima svoje želje i planove, važno je pronaći vremena za zajednički rad: kuhanje, hodanje, biciklizam, pješačenje, zajednički odlazak u grad …

3. Zahvalnost: opuštena atmosfera ljeta idealno je za pokazivanje poštovanja prema drugima, što je inače malo zaboravljeno zbog užurbanosti svakodnevnog života. Zahvalite se jedni drugima za male geste, za planiranje stvari ili za jednostavno druženje.

4. Uživajte u jednostavnim stvarima: savršeni plan ne mora biti skup ili ekstravagantan. Od vrlo malih nogu, djeca se mogu naučiti uživati u jednostavnim stvarima kao što su, primjerice, promatranja zalaska sunca, uživanja u sladoledu itd.

5. Budite otvoreni prema drugima: čovjek se ne obogaćuje ako provodi cijeli dan za samoga sebe. Ljeto je idealno vrijeme za otvaranje prema drugima: pozivanje prijatelja kod kuće, te poticanje djece da učine isto.

6. Kulturni izleti: educiranje okusa i najmlađih osoba ne mora biti dosadno ako su aktivnosti dobro odabrane i dobro pripremljene: pogledajte kulturne mogućnosti na vašem području i provedite poslijepodne u muzeju, spomeniku ili izložbi.

7. Vrijeme za čitanje: čitanje je besplatan umni izlet koji hrani neurone kako mladih tako i starih: avanturistički romani, biografije, priče … Pronađite lokalnu knjižnicu i izaberite.

8.Posjeti rodbini i ostalim osobama: tijekom godine, posjet djedovima, bakama, rođacima, stričevima, itd. može biti iznimno teško, bilo zbog vremena ili udaljenosti. Ljetno vrijeme također omogućuje mogućnost posjeta bolesnima ili potrebitima.

9. Jezici: stavite na stranu formalne pristupe učenju i okupite cijelu obitelj gledajući kratku seriju ili strani film na izvornom jeziku – i naposljetku saznajte tko je što razumio!

10. Zahvaljujte Bogu za svaku zabavu i trenutke provedene jedni s drugima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja