Budi dio naše mreže

Nakon uspjeha hrvatskih snaga u zadarskom zaleđu u operaciji „Maslenica“ početkom 1993. godine na meti srpskog topništva sve se češće nalazio Šibenik.

/ Borna Marinić

Današnji, 2. ožujka 1993. godine, bio je relativno miran utorak. Nakon tjedan dana prekida otvorene su osnovne i srednje škole, vrtići i poduzeća. Ljudi su bili na poslu, djeca u školama, čak je odigrana košarkaška utakmica. No iza 21 sata po gradu su počeli padati razorni projektili. Jedan od njih u naselju Šubićevac, u ulici Ivana Mažuranića, pogodio je i probio krov stana obitelji Džaja. 

U stanu obitelji Džaja, u samo jednom trenutku nestala su tri pokoljenja te obitelji. Život je izgubio 12-godišnji Ante, njegov 41-godišnji otac Mile te 79-godišnji dida Ivan. Taj je starac dvadesetak dana ranije pobjegao iz okupirane Promine (zaseok Klicići) preko Miljevaca obitelji svog sina u Šibenik nakon što su mu Srbi ondje ubili brata. Antina majka Zdenka koja se nalazila u kuhinji teško je ranjena i jedva je preživjela ovu tragediju. Ante Džaje sjećaju se kao „malog genija“ koji je redovno ministrirao u župnoj crkvi. On je jedan od nekoliko stotina djece koja su stradala u Domovinskom ratu čija imena moramo pamtiti. 

Projektil je probio betonsku deku i pao u dnevni boravak, a udarac je bio toliko silan da je probio pod i bomba je završila u stanu ispod. U njemu se nalazila Marica Koštan s majkom Tonkom, staricom od 92 godine. Izbezumljena je novinarima Slobodne Dalmacije kazala:

„Počelo je sipat odozgo s gornjeg kata, nestalo odma struje, sve se rušilo na me. Ne mogu doć do vrata, noge odsječene. Majko mila, pomagaj, zovem ljude u pomoć. Nikako oni izvana, da otvore vrata, ugušit ću se, mislim. Susjedi nekako otvore. izađem van, a ne znam di ću. Vratim se opet unutra, majka mi stara ostala, gledam di je, šta ću s njom. Zovem susjede, dotrči naš susjed Emir i iznese mater na rukama ko da je malo dite.“

Ante, Mile i Ivan Džaja pokopani su u Donjem Polju kraj Šibenika. Dan nakon njihovog ubojstva uvedeno je izvanredno stanje te je krenula masovna evakuacija stanovništva prema Primoštenu, Rogoznici i otocima.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja