Budi dio naše mreže

Završila prva faza oslobodilačke operacije hrvatskih snaga „Tigar“

Na današnji dan, 4. srpnja 1992. godine, završila je prva faza oslobodilačke operacije hrvatskih snaga „Tigar“, u kojoj je oslobođen znatan dio dubrovačkog zaleđa.

/ Borna Marinić

Operacija je započela u ranim jutarnjim satima 1. srpnja djelovanjem MIG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bilo je to prvo borbeno djelovanje hrvatskih migova koji su uspješno raketirali područje razmještaja neprijateljskih snaga. Time je dodatno dignut moral hrvatskim postrojbama koje su krenule u snažan napad iz više pravaca.

Glavni cilj bio je ovladati visovima iznad Dubrovnika, potisnuti okupatora na južni rub Popova polja te uspostaviti položaje za oslobađanje Konavala. Nositelji operacije bile su 1., 2. i 4. gardijska brigada Hrvatske vojske. Najzahtjevniju zadaću imala je 3. bojna 4. brigade koja je više puta napadala i na koncu oslobodila Golubov kamen, golemi brdski masiv koji je agresoru omogućavao kontrolu jedine prometnice prema Dubrovniku. Vrlo zahtjevnu zadaću, uz 10 poginulih pripadnika u teškim borbama, odradila je 2. gardijska brigada „Gromovi“, koja je zauzela važno uporište Ivanicu, a 1. gardijska brigada predvođena Damirom Tomljanovićem Gavranom potjerala je neprijateljske snage na inferiorne položaje uz rub Popova polja. 

U operaciji se posebno iskazalo oklopništvo, ponajviše u borbama za sela Uskoplje i Ivanica. Unatoč teško prohodnom brdskom terenu zapovjednik oklopne satnije 4. brigade Andrija Matijaš Pauk organizirao je tenkovski napad trasom stare pruge Uskoplje-Dubrovnik, pri čemu su ciljevi gađani izravno u pokretu. Već 5. srpnja, idejni začetnik operacije i zapovjednik Južnog bojišta, general Janko Bobetko izvijestio je predsjednika Tuđmana o uspješno izvedenoj operaciji „Tigar“. U izvješću je naglasio:

„Posebno moram naglasiti, Gospodine Predsjedniče, da su borbe u tom dijelu bojišta bile vrlo teške jer su četnici branili gotovo svaku značajniju kotu. Ostvarili smo snažnu artiljerijsku podršku i samo primjenom pravilne taktike i sinhroniziranog napada naših snaga ostvarili smo takve rezultate. Izuzetna hrabrost, snalažljivost časničkog i vojničkog sastava za svaku je pohvalu.“

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
operacija "Tigar"

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja