Budi dio naše mreže

Oslobodilačke operacije „Konavle“ i „Vlaštica“

U srpnju 1992. godine hrvatske snage izvele su na dubrovačkom ratištu oslobodilačku operaciju „Tigar“. U njoj su stečeni preduvjeti za konačno oslobođenje hrvatskog juga odnosno za proboj prema Konavlima preko planinskog zaleđa Dubrovnika. Nakon dugotrajnih priprema, zapovjedništvo Južnog bojišta 14. listopada donijelo je zapovijed za napadno djelovanje s preciznim zadaćama za sve postrojbe koje će sudjelovati u završnim akcijama za ulazak u Konavle.

/ Borna Marinić

Uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta odnosno olujnog juga nekoliko se dana čekalo s provedbom koja je napokon započela u noći 20. na 21. listopada 1992. godine. Trajekt „Pelješčanka“ isplovio je u ponoć i 45 minuta iz dubrovačke luke Gruž s pripadnicima 1. gardijske brigade „Tigrovi“ te u 2 sata i 38 minuta stigao u Cavtat. Uz dio zapovjedništva tim trajektom stigli su pripadnici 5. bojne „Tigrova“ kao i sredstva veze i topništvo. Ono je tijekom noći zaposjelo položaje i onemogućilo neprijatelja u mogućoj ugrozi daljnjeg desanta koji je uslijedio iza 6 sati s još dva trajekta. Odmah nakon iskrcavanja i formiranja borbenog poretka „Tigrovi su počeli proboj na pravcu Uskoplje – Jasenice. Prva bojna imala je zadaću probiti neprijateljsku crtu pa preko Zvekovice, Uskoplja Brotnice, Stravče i Baletina izbiti na državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Prvi sukob s neprijateljem uslijedio je kada su došli ispod utvrđenog visa Gradine. Tada je na njih otvorena neprijateljska vatra iz protuzračnog topa „trocijevca“. Nakon što je ovo oružje neutralizirano protuoklopnim raketnim sustavom „fagot“, „Tigrovi“ nastavljaju napredovanje prema selu Jasenice u koje ulaze u poslijepodnevnim satima. Prije toga, s njihove desne strane začuli su pucnjavu što je značilo da se i borbena grupa „Konavle“ uključila u sukob. U tim borbama na Vojskom dolu poginuo je, oslobađajući rodne Konavle, hrvatski branitelj Mato Golubić. Ta je borbena grupa, sastavljena od domaćeg stanovništva razbijajući ubačene neprijateljske skupine izvršila planirani proboj u smjeru sela Šilješci i dalje prema Dubi i Stravči. 

Snage Specijalne jedinice policije „Grof“ PU Dubrovnik, Specijalne jedinice policije „Grom“ PU Karlovac i Antiteroristička jedinica Lučko prije samog početka operacije ubacile su se na teritorij Konavala radi zaštite civilnog stanovništva i zaustavljanja upada neprijateljskih snaga iz istočne Hercegovine, a dolaskom ostatka hrvatskih snaga napredovale su u smjeru Dubravke i Debelog brijega do rta Kobila. 

Usporednim izvođenjem oslobodilačkih operacija „Konavle“ i „Vlaštica“ napokon je nakon godinu dana okupacije oslobođen prostor od preko 1200 km2 i omogućen povratak za više od 20 tisuća prognanika i izbjeglica. Današnji dan ujedno se obilježava i kao dan općine Konavle stoga ga čestitamo svim žiteljima tog predivnog hrvatskog kraja.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja