Budi dio naše mreže

Započela s radom ratna radio postaja „Žuta podmornica“ u Osijeku

Krajem studenog 1991. godine, okupacijom Ernestinova i Laslova, velikosrpski pobunjenici i JNA sve su više stezali obruč oko Osijeka. Grad je bio pod neprestanom topničkom paljbom, a početkom prosinca agresor je započeo oklopno-pješački napad s ciljem konačnog slamanja obrane Osijeka. U takvim okolnostima među pripadnicima 160. brigade Hrvatske vojske javlja se ideja o pokretanju radiopostaje.

/ Borna Marinić

U početku su pjesme do rovova dopirale preko Motorola, a nakon prikupljanja potrebne opreme 8. veljače 1992. godine s emitiranjem je započela ratna radio postaja – „Žuta podmornica“. Informativan i zabavan program emitirala je svake večeri od osam do ponoći na frekvenciji 97,3 megaherca. Glavna zadaća „Žute podmornice“ bila je podizanje morala vojnicima, ali i građanima Osijeka koji su većinu vremena provodili u podrumima koje je simbolizirala „podmornica“ u nazivu postaje. 

Raznovrstan program započinjao je uz zapovijed „Periskop diži!“ i legendarnu pjesmu Beatlesa „Yellow submarine“. Obogaćivali su ga vojnici koji su se javljali s bojišta, ali i brojne javne osobe, poput Anje Šovagović i Tereze Kesovije, koje su dolazile u studio „Žute podmornice“. Njezinu posadu činili su Sokol, Kljun, Klepton, Torpedo i ostali hrvatski vojnici koji su navečer s bojišta dolazili u eter iz kojega su upućivali provokacije neprijateljima, ali i vojno sposobnim građanima Osijeka koji su za vrijeme najžešćih sukoba napustili grad.

Još jedna posebnost Žute podmornice bilo je cjelonoćno emitiranje u slučaju granatiranja čime se održavala povezanost građana u skloništima i vanjskog svijeta. Naime HTV noću nije emitirao program, a program Radija Osijek završavao je u 19 sati. „Žuta podmornica“ djelovala je nekoliko mjeseci, a prestankom intenzivnih razaranja Osijeka u lipnju 1992. i ona je utihnula. Iako njezino emitiranje nije trajalo ni pola godine, provokativnost voditelja, ciljane poruke te pomno birani glazbeni brojevi učinili su tu amatersku radiopostaju svojevrsnim simbolom ratnog vremena Osijeka.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja