Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. godine dogodio se u Gospiću prvi organizirani istup protiv JNA u Hrvatskoj.

/ Borna Marinić

Oko 16 i 30 sati u neposrednoj blizini policijske postaje u Gospiću zaustavila se „labudica“ JNA natovarena tenkom pod izlikom da se pokvarila. Nakon toga, tenk s „labudice“ i zauzima položaj točno nasuprot zgrade MUP-a u Gospiću.

Takav potez izazvao je ogorčenje građana Gospića koji su revoltirano opkolili tenk i posadi tenka jasno dali do znanja da će se na bilo koji način morati maknuti iz grada u vojarnu.

Nakon demonstracija i nakon što je već pao sumrak „labudica“ se čudesno popravila te se tenk popeo na nju. Ubrzo potom građani Gospića i okolice uz pjesmu i klicanje otpratili su „labudicu“ do vojarne JNA koja je iz sigurnosnih razloga iduća tri dana bila blokirana, a blokada je prestala tek intervencijom tadašnjeg ministra obrane RH, Martina Špegelja.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja