Budi dio naše mreže

Treći dan operacije "Oluje" - nastavljeno oslobađanje hrvatskog područja

Na današnji dan, trećeg dana operacije “Oluja” - 6. kolovoza 1995. godine, nakon reorganizacije snaga, odnosno smjene generala Basarca i dolaska generala Stipetića, snage Zbornog područja Zagreb u ranim jutarnjim satima napokon su oslobodile Petrinju. Bio je to vrlo važan dan na Banovini jer su istog dana hrvatski vojnici oslobodili i Hrvatsku Kostajnicu te u večernjim satima Glinu.

/ Borna Marinić

Pripadnici 128. brigade Sveti Vid iz Rijeke ušli su oko podneva u Titovu Korenicu, koja je iduće godine izgubila pridjev koji se nalazio u njenom nazivu. Bio je to velik uspjeh nakon kojeg se dio pripadnika popeo na vrh Ličke Plješivice te tamo spojio sa snagama Armije BiH. O njihovom pothvatu možda najbolje govori podatak das u od polaznog položaja, sela Čanak, do Korenice propješačili 40 kilometara brdovitog i nepreglednog terena. 

Istog dana 1. gardijska brigada “Tigrovi” oslobodila je Plitvice te se u popodnevnim satima kod sela Tržačka Raštela spojila sa snagama 5. korpusa Armije BiH. Ondje je general Atif Dudaković na koranskom mostu dočekao generala Marijana Marekovića riječima: “Gospodine generale, dobro došli! Čekali smo vas dugo, ali napokon smo se i sreli”. Time je ostvaren jedan od primarnih ciljeva “Oluje”, a to je deblokada grada Bihaća koji je dočekao spas.

“Tigrovi” su sudjelovali i u oslobađanju Slunja. Osim njih na tom potezu istaknuli su pripadnici 143. domobranske pukovnije Ogulin, pripadnici hrvatske policije te pripadnici 14. domobranske pukovnije iz Slunja. General Miljenko Crnjac koji je zapovijedao zbornim područjem Karlovac, u filmu “Oluja nad olujama” posebno je istaknuo hrabrost pripadnika 14. domobranske pukovnije koji su četiri godine gledali svoje kuće na okupiranom području. Večer prije nego što je izdao zadaću oslobađanja Slunja i okolice rekao im je “Gospodo, krenite kući.” 

Nažalost tijekom oslobađanja slunjskog područja život je izgubio Ivan Belečetić, mladić s popularnog plakata “ZA HRVATSKU KAO TIGAR”.

Ivan je rođen u Gorjanima kod Đakova 7. rujna 1972. godine. Prvoj gardijskoj brigadi Hrvatske vojske, Tigrovima, pristupio je u srpnju 1991. godine i kao pripadnik Izvidničke satnije sudjelovao u borbama na bojištima u zapadnoj Slavoniji, na karlovačkom, velebitskom i dubrovačkom bojištu te u operacijama Maslenica, Ljeto ’95, Bljesak i Oluja u kojoj je kao zapovjednik 1. izvidničke desetine 1. izvidničkog voda 1. gardijske brigade položio svoj život na oltar Domovine. Stradao je od mine iznenađenja koju su za sobom ostavili Srbi, a od iste mine stradao je i Josip Jakša iz Marije Bistrice.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Ivan Belečetić operacija oluja

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja