Budi dio naše mreže

Spomen na Snježanu Jurić Šolto

Dana 6. studenog 1993. godine u zaleđu Zadra poginula je Snježana Jurić Šolto, jedina žena poginula kao pripadnica 4. gardijske brigade "Pauci". Snježana, rođena u Glavicama kraj Sinja dragovoljno se prijavila u Hrvatsku vojsku početkom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

U 4. gardijsku brigadu došla je sredinom rujna 1993. te je raspoređena da obavlja administrativne poslove odnosno papirologiju. No njezin san bila je prva crta. 

“Da se nije u gardu prijavila da bi kucala po pisaćem stroju. To je, žalila se, mogla i doma raditi. A i ta je mašina bila njezina, sama ju je od kuće donijela”, prisjetio se u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, zapovjednik 1. bojne 4. gardijske brigade, Marko Vukasović. Upravo je on uslišio Snježaninu želju. 

“Iz Borika, gdje smo bili smješteni, krenuli smo prema zadarskome zaleđu. Išli smo u Islam Grčki. Tamo je bio naš stožer, a do prve crte bilo je još najviše 500 metara. Parkirao sam pred stožerom, ja sam zakoračio unutra, a ona se, sva sretna, pošla javiti trojici poznanika, vezista koji su ispred stožera popravljali neke aparate za vezu. U tom trenutku je grunulo”, prisjeća se pukovnik Vukasović tog kobnog dana. Granata joj je pala točno pred noge. Srbi nikada prije i nikada poslije to mjesto nisu granatirali, ali, eto, 6. studenoga 1993. jesu.

“Gađali su nas iz Smilčića, s Debeloga brda. Granata od srpske haubice pala je niti pola metra od Snježane. Naši iz saniteta odmah su priskočili, ali nisu joj mogli pomoći. Ostala trojica bila su ranjena, Jozo Vukušić, Ljubo Perković i Omrčen, njemu sam, na žalost, zaboravio ime”, završio je bolno sjećanje Vukasović novinaru Vinku Vukoviću iz Slobodne Dalmacije. 

S njim je svoje sjećanje na jedinu kćer podijelila i njezina majka Nada: 

“Neman riči za nju, pridobra je bila. I nama i svima. Takvo srce je nadaleko bilo teško nać. Radila je u klesara Župe, u Brnazama. (…) U rat je Snježana iz Australije došla. Bila je u posjetu tetama. I dok su mnogi početkom devedesetih od uniforme u daleke države bježali, ona se uputila u suprotnom smjeru. A što je i mogla kad oni koji slijede srce ne znaju drukčije. A njezino je bilo tako veliko da je u njega mogla stati čitava jedna zemlja.” 

U trenutku pogibije Snježana Jurić Šolto imala je 28 godina. Snježana, nećemo te zaboraviti!

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja