Budi dio naše mreže

Sjećanje na heroja Domovinskog rata Predraga Štrbca

Dana 1. prosinca 1991. godine pri granatiranju Nove Gradiške stradao je heroj Domovinskog rata Predrag Štrbac.

/ Borna Marinić

Predrag se rodio u Novoj Gradišci 1970. godine. Ondje je završio osnovnu, a zatim i srednju elektrotehničku školu. Još kao dječak zaljubio se u nogomet te je odmalena igrao u nogometnom klubu „TANG“ koji je tada bio najbolji u gradu. S njime je postigao značajne uspjehe na raznim natjecanjima, a u njemu je igrao zajedno s mnogim nogometašima koji su kasnije ostvarili zavidne karijere, poput Gorana Vlaovića i Milana Rapaića. Kao mladić bio je omiljen u društvu s kojim je prošao razne zgode i nezgode. Njegov prijatelj Tomislav Abramović prisjeća se nezaboravnog zimovanja 80-ih na Strmcu, omiljenom izletištu novogradiškog kraja: 

„Jedne zime, bili smo gore na Strmcu i jedan je prijatelj slučajno zaključao Predraga u jednu prostoriju. Mi to nismo znali, a kada smo shvatili Predrag je već neko vrijeme bio zarobljen ondje, bez grijanja usred zime. Nismo imali ključ, nego smo morali naći bravara da obije bravu, a bio je vikend i to je potrajalo. Na koncu, nakon dva dana uspjelo smo ga osloboditi.“

Nogometnu karijeru prekinuo je 1989. poziv u vojsku, no po povratku iz JNA ostaje u sportu te upisuje Kineziološki fakultet u Zagrebu. Otac, Bogdan Štrbac, radio je u miliciji i pred rat je otišao u mirovinu, a u ratu je ostao lojalan novoj vlasti. U ljeto 1991. godine Predrag je otišao raditi u Njemačku: 

„Između prve i druge godine faksa otišao je raditi sezonu u Njemačku, a kada je čuo da je tu počeo pravi rat i da smo se svi mi, njegovi prijatelji prijavili u gardu, jednostavno nije mogao biti u miru“, prisjetio se Tomislav Abramović, Predragov prijatelj od djetinjstva, a tada i suborac. Dragovoljno je u listopadu 1991. pristupio novoosnovanoj 121. novogradiškoj brigadi Hrvatske vojske. U studenom je teško ranjen u lijevu ruku od zolje na isturenom položaju u Medarskim vinogradima gdje je položaje držala njegova satnija u sastavu 2. bojne. Bilo je to dan nakon njegovog 21. rođendana kojeg u rovu nije stigao niti proslaviti. Nakon što je pušten iz bolnice prijatelji i suborci su mu odlučili doći kući gdje se oporavljao.  

„Prije nego što smo otišli k njemu okupljali smo se u obližnjem kafiću, kada smo došli k njemu ubrzo smo saznali da je taj kafić nekoliko minuta nakon što smo ga napustili napadnut minobacačkom vatrom sa srpskih položaja. Bile su to jedine granate koje su tog dana pale na grad. Nekoliko je ljudi ranjeno, a siguran sam da smo mi, nas desetorica Predragovih prijatelja, bili meta,“, sjeća se sreće u nesreći Tomislav Abramović i ističe kako je peta kolona bila iznimno jaka u Novoj Gradišci tijekom 1991. godine. Kako je Predragova kuća bila bez struje jer je dan ranije pred nju pala granata, njegov otac i on otišli su 1. prosinca pogledati dnevnik kod susjeda, ondje je uslijed minobacačkog napada Predrag izgubio svoj mladi život, a njegov otac Bogdan teško je ranjen. Nakon toga u bolnici je proveo 6 mjeseci i za to vrijeme nije smio saznati da je Predrag poginuo – liječnici su zabranili da mu se kaže. Tek nakon što je izašao iz bolnice saznao je da je Predrag poginuo. Predragova majka se cijelo vrijeme, dok mu je odlazila u posjet, presvlačila iz crnine u normalnu odjeću, kako ne bi niti naslutio da Predraga više nema.

Predrag Štrbac posthumno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992. te Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana., a predsjednik Franjo Tuđman dodijelio mu je počasni čin časničkog namjesnika Oružanih snaga RH. Njegovo ime danas stoji na spomen ploči u Kineziološkom fakultetu, a na 20. obljetnicu pogibije organiziran je memorijalni turnir u malom nogometu Predragu u čast. Na njemu su nastupili njegovi prijatelji, suborci i suigrači, među kojima i hrvatski nogometni reprezentativac Milan Rapaić.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat Predrag Štrbac

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja