Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 5. ožujka 1991. godine čelni političari Hrvatske reagirali su na sukob hrvatskih specijalnih postrojbi sa srpskim pobunjenicima u Pakracu 2. ožujka 1991. godine.

/ Borna Marinić

Toga dana hrvatski predstavnik u Predsjedništvu SFRJ Stjepan Mesić napustio je sjednicu Predsjedništva u znak protesta protiv vojnog vodstva Jugoslavenske narodne armije koja se nije povukla iz Pakraca. Također, predsjednik hrvatske Vlade Josip Manolić uputio je prosvjednu notu vladi Republike Srbije u povodu njezinih zaključaka o događajima u Pakracu. Manolić je smatrao da su događaji iz Pakraca nedopustivo miješanje Srbije u unutarnje prilike i poslove Hrvatske.

Reakcija je stigla i iz Slovenije gdje je Predsjedništvo Slovenije ocijenilo da je Borisav Jović grubo prekoračio svoje ovlasti iz Ustava naredivši intervenciju saveznih organa – JNA Saveznog sekretarijata unutarnjih poslova u Pakracu. Bitno je naglasiti da su reakcije dolazile dan za danom nakon krize u Pakracu. 

Već 3. ožujka dr. Franjo Tuđman uputio je pismo predsjedništvu SFRJ jer je smatrao da su u terorističkom pothvatu u Pakracu sudjelovali visoki oficiri JNA za što je imao dokaze. Dan poslije, 4. ožujka predsjednik Tuđman se obratio hrvatskoj javnosti na redovnoj novinskoj konferenciji. 

„Vidite, dame i gospodo, ova demokratska vlast Hrvatske od samog ustanovljenja pa nadalje suočena je s protivljenjem komunističko-dogmatskih, jugoslavensko-unitarističkih i velikosrpsko-hegemonističkih elemenata, i ne samo sa suprotstavljanjem nego i s pripremanjem kojekakvih planova i scenarija za obaranjem demokracije, za restauracijom boljševičkog socijalizma.“

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja