Budi dio naše mreže

Prva akcija oslobađanja okupiranih područja bivše općine Orahovica

Dana 11. studenog 1991. godine u ranim jutarnjim satima snage MUP-a i 2. bojne 132. brigade Orahovica krenule su u prvu akciju oslobađanja okupiranih područja bivše općine Orahovica.

/ Borna Marinić

S obzirom na ozbiljnost situacije i usprkos destabilizaciji linije obrane na području Orahovice stigla je naredba o napadnim djelovanjima na selo Gornja Pištana. Naime, ovladavanjem tim selom, hrvatske snage osigurale bi solidno uporište u daljnjem djelovanju na potezu Kokočak – Krajina te dalje prema okupiranim dijelovima Papuka. Akcija je krenula dolaskom improviziranog oklopnog vozila na kraj sela Donja Pištana.

Povjesničaru Dini Matazu, policajac policijske postaje Orahovica, Darko Eichler ispričao je kako je išao tijek ove vrlo bitne akcije:

„Dolaskom u Donju Pištanu brzo smo se organizirali te smo polako, pješice krenuli u pravcu Gornje Pištane. Ulaskom u selo došlo je do borbenog kontakta s pobunjenim Srbima koji su krenuli u povlačenje prema tzv. ”Raketari”. ”Raketara” je pozicija iznad samog sela s koje su se nekad ispaljivale protugradne rakete u slučaju dolaska nekog nevremena. Ubrzo je došla zapovijed da krenemo gore jer je navodno s druge strane ”Raketare” lociran jedan minobacač koji je tukao po Donjoj Pištani i okolnim mjestima. Zadatak nam je bio uništiti taj minobacač, međutim, ko’ za vraga je s Jagodnjaka, to vam je jedna kota na kojoj su Srbi imali iskopane tranšeje i bunkere, krenula minobacačka paljba. Zalegli smo, međutim jedna granata je pala blizu mene i teže me je ranila. To su sve bili sekunde. U jednom trenutku vidim kako me moji suborci, Danko Matić, Valter Vukmirović i Vlado Grgić ”Crni” spuštaju s ”Raketare” do vozila hitne pomoći koje me je prevezlo u bolnicu u Našice.“

Unatoč ranjavanju Darka Eichlera Gornja Pištana je oslobođena. Ubrzo potom zrakoplovstvo JNA, koje je nadlijetalo kompletan teren za vrijeme te akcije, izvršilo je odmazdu te raketiralo teretni vlak kod sela Dolci. Prilikom raketiranja toga vlaka kod Dolaca ozlijeđeno je pet članova osoblja HŽ-a, koji su također prevezeni u bolnicu u Našice.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja