Budi dio naše mreže

Nakon što je u listopadu 1991. Jugoslavenska narodna armija, zajedno s pobunjenicima, okupirala veći dio Lipika, crta obrane ostala je nepromijenjena sve do 28. studenoga 1991. godine. Tog dana okupiran je cijeli Lipik, a u pokušaju da obrani grad poginuo je i zapovjednik obrane Lipika Ibrahim Abushaala „Gadafi“, heroj Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Ibrahim Abushaala rođen je 28. srpnja 1955. u Mysurati u Libiji. Otac Milad i majka Fazlija imali su čak sedamnaestoro djece. Ibrahim je bio medicinski tehničar. U Libiji je sedam godina služio u Libijsko-čadskom ratu. U Libiji je upoznao svoju buduću nevjenčanu suprugu, Hrvaticu Zoricu Jurki, koja je tamo osam godina radila kao medicinska sestra. Nakon njezinog povratka u Hrvatsku došao je za njom u Lipik. Zbog svog porijekla bio je poznat pod nadimkom „Gadafi“, po bivšem predsjedniku Libije, Muammaru al-Gaddafiju no mnogi su ga poznavali i pod nadimkom Martin. Iako Libijac, jako je volio Hrvatsku koju je smatrao drugom domovinom.

U početku rata je držao noćne straže, da bi kako je rastao intenzitet sukoba sve više do izražaja dolazilo njegovo iskustvo koje je stekao u Libijsko-čadskom ratu. Zbog hrabrosti, smirenosti, poznavanja oružja i strategije te drugih kvaliteta ubrzo je postao jedan od vođa kojeg su branitelji slijedili. Bio je kao operativac stalno na terenu, zadužen za koordinaciju punktova od Dobrovca do Filipovca i njihovu vezu sa Zapovjedništvom obrane grada.

Kao stručnjak za gerilsko ratovanje vršio je i mnogobrojna izviđanja terena. Oni koji ga se sjećaju, govore kako je njegova hrabrost ponekad graničila s ludošću jer se ponakad sasvim približavao neopažen neprijateljskim položajima. Vršio je izviđanje i za specijalnu postrojbu MUP-a koja je minirala drveni most na rijeci Pakri podno Lipičkih vinograda. Nažalost ni taj pothvat nije zaustavio neprijateljske snage koje su 12. listopada okupirale dio Lipika

Dana 27. studenoga JNA i pobunjeni Srbi pokrenuli su jak napad na neokupirani dio Lipika. Nakon što je neprijatelj 28. studenoga osvojio gotovo cijeli Lipik, branitelji su se povukli na njegove rubne dijelove. Oni koji su se nalazili u blizini groblja s tugom su primili vijest o smrti omiljenog suborca Roberta Klasnića, a nakon svega pola sata uslijedio je novi šok – poginuo je „Gadafi“.

Nakon što je izašao iz zaklona ispalio je tromblon na neprijatelja. Tada se vratio u zaklon po novi tromblon. U trenutku kada je izašao iz zaklona i usmjerio ušku prema neprijatelju, pogođen je metkom na mjestu gdje se spaja pancirka. Samo je kleknuo i izustio svoje posljednje riječi : “Nemam nogu, ja gotov!”. Suborci su ga izvukli u zaklon iza kuće i shvatili da nije ranjen u nogu već ispod pazuha. Ipak bilo je prekasno, „Gadafi“ je uzeo križić na lančiću, poljubio ga i preminuo.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja