Budi dio naše mreže

Poginuo Petar Glibo, a dogodio se i stravičan zločin u Presnačama

Na današnji dan, 12. svibnja 1992. godine, u borbama u Bosanskoj Posavini poginuo je pripadnik 1. gardijske brigade "Tigrovi" - Petar Glibo. Na isti dan dogodio se i stravičan zločin u mjestu Presnače kod Banja Luke.

/ Borna Marinić

Početkom travnja 1992. godine kada je postalo jasno da će se rat preseliti na prostore susjedne Bosne i Hercegovine, mnogi pripadnici “Tigrova” podrijetlom iz BiH dragovoljno odlaze u obranu tih prostora od srpske agresije. Tako je sa skupinom od 30-ak “Tigrova” u Bosansku Posavinu otišao i Petar Glibo, pripadnik 6. bojne 1. gardijske brigade HV.

Devet “Tigrova” u obrani Bosanske Posavine položilo je svoje živote, a među njima i Petar Glibo koji je tada imao tek 21 godinu. Na prvoj crti obrane Dervente Petar je na današnji dan ’92. uništio neprijateljski transporter nakon čega je potražio zaklon iza jedne kuće. Na tu kuću potom je otvorena tenkovska vatra i Petar Glibo ondje pogiba na licu mjesta. Pokopan je 27. svibnja 1992. u selu Uzdol u Rami.

Na današnji dan 1995. godine, u mjestu Presnače kod Banja Luke dogodio se stravičan zločin u kojem su časna sestra Cecilija Grgić i župnik Filip Lukenda spaljeni unutar biskupskog svetišta svete Terezije. Župa u tom selu utemeljena je 1975. a njezin prvi župnik Filip Lukenda vodio ju je sve do svoje mučeničke smrti. Bio je petak u 4 ujutro kada su “uniformirana lica” Republike Srpske aktivirala eksploziv i dignula u zrak biskupijsko svetište Sv. Male Terezije u Presnačama kod Banja Luke, a u župnom su uredu idućeg dana nađeni župnik mjesta – Filip Lukenda, te mjesna vjeroučiteljica sestra Cecilija Grgić.

O njima je 1999. napisana i knjiga pod nazivom “Spaljene zemaljske ruže”, a iste je godine i obnovljen dio svetišta. U vrijeme ratnih strahota, sestra Cecilija nije se bojala pomisli da postane mučenicom. Bilo joj je nezamislivo napustiti svoje vjernike i pobjeći pred nadolazećim neprijateljem. Iako su je u Kući matici u Zagrebu nagovarali da se neko vrijeme makne, sestra Cecilija je to odbijala, želeći ostati s narodom koji ju je trebao. Ostala je s njime u dobru i u zlu do kraja života.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja