Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 12. svibnja 1992. godine, u borbama u Bosanskoj Posavini poginuo je heroj Domovinskog rata Petar Glibo.

/ Borna Marinić

Glibo je rođen 24. siječnja 1971. godine. Odrastao je u obitelji Zorke i Marka u Rami (BiH), u selu Uzdol, zaseok Bobari zajedno s dvojicom braće – Ivanom i Jurom koji su bili blizanci stariji od njega godinu i četiri mjeseca. Nakon osnovne škole upisao je u Bugojnu strukovnu školu gdje je trebao steći zvanje „mehaničar mašina i postrojenja“. Ipak, nakon prvog razreda prebacio se u Sarajevo u Školu unutrašnjih poslova u naselju Vrace gdje se školovao za policajca. Želja mu je bila završiti kriminalistiku pa je upisao vojnu akademiju u Beogradu. Bio je vrlo dobar i vješt sportaš, nositelj crnog pojasa u karateu. Njegovom bratu Ivanu još je uvijek u živom sjećanju

„Osobito pamtim dvije njegove karakteristike. Prva – pokojni Pero znao je biti pred ogledalom pola sata i gledao što bi obukao za misu ili u školu. A ubiti mi smo bili siromašna obitelj. Nismo bili gladni, ali u principu on je od izbora dvije majice i jednih hlača gledao po pola sata kako će se srediti. Druga – imao je izraženu crtu pravednosti. Bio je izrazito sklon ljudima koji su bili slabiji ili izloženi nekom nepravednom nasilju. Njegovi suborci pričali su mi kako je recimo u tramvaju obranio neke cure koje su dečki u tramvaju napadali. On ih je išao obraniti pa su njih dvojica krenula na njega no on ih je bez problema složio na pod.

Uspješno je završio prvu godinu Vojne akademije, ali početkom druge godine, kada je počeo rat u Hrvatskoj napustio ju je i otišao u Zagreb. Ondje se prijavio u Zbor narodne garde te postao pripadnik 1. A brigade ‘Tigrovi’. Početkom travnja 1992. godine kada je postalo jasno da će se rat preseliti na prostore susjedne Bosne i Hercegovine, mnogi pripadnici ‘Tigrova’ podrijetlom iz BiH dragovoljno odlaze u obranu tih prostora od srpske agresije. Tako je sa skupinom od 30-ak ‘Tigrova’ u Bosansku Posavinu otišao i Petar Glibo, tada pripadnik 6. bojne 1. gardijske brigade Hrvatske vojske. Stradao je na prvoj crti obrane Dervente braneći taj grad s pripadnicima interventnog voda ‘Bura’ 12. svibnja 1992.”, prisjetio se njegov suborac.

Petar Glibo, koji je tada imao tek 21 godinu, jedan je od devetorice „Tigrova“ koji su stradali u obrani Bosanske Posavine. Pokopan je 27. svibnja 1992. u selu Uzdol u Rami.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja