Budi dio naše mreže

Počela bitka za Vukovar

Na današnji dan, 25. kolovoza 1991. godine oko sedam sati ujutro, na Borovskoj cesti, nedaleko od položaja poznatijeg kao ''Slon'', sukladno zapovijedi Blage Zadre da se zaustave i pregledaju vojna vozila koja su u Borovo selo navodno vozila hranu i kruh, a postojala je osnovana sumnja kako pobunjenim Srbima i četnicima prevoze i oružje i drugu vojnu opremu, branitelji su pokušali zaustaviti vojni kamion TAM, koji je, ne želeći ga zaustaviti, vozač kamiona skrenuo s ceste na zemljani put gdje je naletio na protutenkovsku minu koja je eksplodirala.

/ Borna Marinić

Dana 24. kolovoza 1991. na vukovarskom ratištu kod silosa Đergaj oboren je prvi zrakoplov Jugoslavenske narodne armije u Domovinskom ratu. Silos, smješten između sela Bršadin i Vukovara, bio je meta mitraljeskog napada zrakoplova JNA. Taj položaj osiguravali su pripadnici 4. bojne 3. A brigade Zbora narodne garde. Jedan od njih, Luka Andrijanić, koji je poginuo u bitci za Vukovar ni mjesec dana kasnije, oborio je zrakoplov „Jastreb“ J-21 iz 252. lovačko bombarderske eskadrile JNA. Taj događaj ušao je u legendu Domovinskog rata i nagovijestio početak bitke za Vukovar koja je započela idućeg dana.

Na današnji dan, 25. kolovoza 1991. godine oko sedam sati ujutro, na Borovskoj cesti, nedaleko od položaja poznatijeg kao ”Slon”, sukladno zapovijedi Blage Zadre da se zaustave i pregledaju vojna vozila koja su u Borovo selo navodno vozila hranu i kruh, a postojala je osnovana sumnja kako pobunjenim Srbima i četnicima prevoze i oružje i drugu vojnu opremu, branitelji su pokušali zaustaviti vojni kamion TAM, koji je, ne želeći ga zaustaviti, vozač kamiona skrenuo s ceste na zemljani put gdje je naletio na protutenkovsku minu koja je eksplodirala. U eksploziji je poginuo jedan vojnik dok su četvorica ranjena. JNA je potužila hrvatske snage da su „na podmukao način“ podmetnule protutenkovsku minu pod vojno vozilo. Ubrzo je i uslijedila reakcija JNA koja je bila ravna njezinom napadu na Aljmaš, Erdut i Dalj niti mjesec dana ranije.

U Policijskoj postaji Vukovar zabilježili su da je iz vojarne JNA na ulice izišlo „više tenkova i transportera, od kojih je veći broj otišao u Borovo Naselje, gdje su zauzeli ključne pozicije, te najprije otvorili snažnu vatru iz svih raspoloživih sredstava na zadnju barikadu prema Borovu selu, kao i na sve civilne objekte i na sve što se miče“. Dio tenkova izišao je prema Bogdanovcima i tako blokirao prometnicu prema Vukovaru iz pravca Vinkovaca. Napadu su se uskoro pridružili i pobunjeni Srbi koji su krenuli u napad na Borovo Naselje, a potporu im je pružalo topništvo i zrakoplovstvo JNA. Sukob visokog intenziteta trajao je do oko 13,30 sati. U popodnevnim satima tri zrakoplova JNA napala su silos Đergaj, kao i dan ranije, koji je u napadu teško oštećen.

U borbama za Borovo Naselje poginuo je Božo Bionda, 21- godišnji pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko iz Videkić Sela kraj Slunja. Božo Bionda bio je jedan od prvih koji su se stavili na raspolaganje Republici Hrvatskoj, još u ljeto 1990. godine. Bio je polaznik tečaja Prvi hrvatski redarstvenik. Ondje se zbližio sa sinom Blage Zadre, Robertom, s kojim je i stigao u Vukovar. Nakon što je u napadu jedan od transportera zauzeo položaj na križanju Borovske i Trpinjske ceste, Božo je iz Industrijske ulice pokušao pretrčati čistinu na suprotnoj strani i zauzeti bolji položaj kako bi ga uništio. Ipak, dok je pretrčavao ulicu pogođen je rafalom iz mitraljeza upravo s tog transportera. Jedan od metaka pogodio ga je u srce te je Bionda stradao na mjestu.

Ovaj napad bio je uvod u gotovo tromjesečnu opsadu grada na Dunavu koji je postao simbol hrvatskog otpora u Domovinskom ratu.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja