Budi dio naše mreže

Ključna riječ: bitka-za-vukovar

VUKOVARSKI BRANITELJ Damir Plavšić: "Sve činimo da se ne zaboravi žrtva i stradanja Vukovara!"

Dan je uoči obljetnice pada Vukovara i obilježavanja žrtve vukovarskih branitelja. Naš sugovornik Damir Plavšić umirovljeni je satnik Hrvatske vojske, 60-postotni ratni vojni invalid, šest puta odlikovan, među ostalim i za junaštvo u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog. O Domovinskom ratu napisao je do sada tri knjige. Rođen je 1969. godine u Vukovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu te je, nakon odsluženja JNA, preselio u Zagreb i počeo studirati veterinu. U lipnju 1991. godine dao je zadnji ispit s druge godine i odmah dragovoljno otišao u Vukovar braniti grad.

Okupirani Bogdanovci

Bogdanovci, srijemsko selo na zapadnom dijelu vukovarske općine, imalo je 1991. godine 1100 stanovnika od kojih je 82 posto bilo Hrvata. Eskalacijom pobune dijela Srba u okolici Vukovara i pogibijom dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, u proljeće 1991. godine, promet prema Vukovaru počeo se odvijati uglavnom preko Bogdanovaca jer su na dotad glavnoj cesti koja je išla preko Bršadina počele sve češće „nicati“ barikade. Nekoliko dana nakon tragedije u Borovu mještani Bogdanovaca izašli su na ulice i zaustavili prolazak kolone JNA jasno pokazavši tenkovima i transporterima da im ondje nije mjesto.

Počela bitka za Vukovar

Na današnji dan, 25. kolovoza 1991. godine oko sedam sati ujutro, na Borovskoj cesti, nedaleko od položaja poznatijeg kao ''Slon'', sukladno zapovijedi Blage Zadre da se zaustave i pregledaju vojna vozila koja su u Borovo selo navodno vozila hranu i kruh, a postojala je osnovana sumnja kako pobunjenim Srbima i četnicima prevoze i oružje i drugu vojnu opremu, branitelji su pokušali zaustaviti vojni kamion TAM, koji je, ne želeći ga zaustaviti, vozač kamiona skrenuo s ceste na zemljani put gdje je naletio na protutenkovsku minu koja je eksplodirala.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja