Budi dio naše mreže

Ključna riječ: domovinski-rat-vukovar

HOS u obrani Vukovara

Na današnji dan, 27. rujna 1991. godine, obrani Vukovara priključili su se pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga - HOS-ovci.

Počela bitka za Vukovar

Na današnji dan, 25. kolovoza 1991. godine oko sedam sati ujutro, na Borovskoj cesti, nedaleko od položaja poznatijeg kao ''Slon'', sukladno zapovijedi Blage Zadre da se zaustave i pregledaju vojna vozila koja su u Borovo selo navodno vozila hranu i kruh, a postojala je osnovana sumnja kako pobunjenim Srbima i četnicima prevoze i oružje i drugu vojnu opremu, branitelji su pokušali zaustaviti vojni kamion TAM, koji je, ne želeći ga zaustaviti, vozač kamiona skrenuo s ceste na zemljani put gdje je naletio na protutenkovsku minu koja je eksplodirala.

Ubijena malodobna braća Pakšec u Vukovaru

Na današnji dan, 9. travnja 1992. godine, u vukovarskom naselju Sajmište smrtonosnim hicima u glavu ubijena su braća Dario i Damir Pakšec. Dario, tada star šesnaest godina i Damir dvanaest. Njihova tijela bačena su u bunar dubok 15 metara. Njihovu tragičnu priču od zaborava je sačuvala Ani Galović te ju objavila na svojem blogu zutecizme.wordpress.com.

Rođen heroj Vukovara i Domovinskog rata Zvonko Mlinarić

Na današnji dan, 12. veljače 1965. godine rođen je heroj Vukovara i Domovinskog rata Zvonko Mlinarić Špeki. Njegova obitelj doselila se, nakon II. svjetskog rata u Vukovar odnosno u Borovo iz Velikog Skočaja na granici Like i Bosne. Osnovnu i srednju elektrotehničku školu Zvonko je završio u rodnom Vukovaru.

Papa Ivan Pavao II. molio za mir

„Tražimo mir i pravdu za sve ljude bez obzira na narodnost i vjeru. Zabrinutost apostolskog sjedišta nakon strahota nepravednog i okrutnog rata zato je usmjerena svim narodima Jugoslavije. Posebno tražimo štovanje prava legitimnih prava svih naroda, suzdržavanje od sile te molimo za mir u voljenoj zemlji Hrvatskoj. Kako ostati nijem pred činjenicom trajanja takvog rata, koji sije tolike smrti po dragoj hrvatskoj zemlji. Moja misao ide sada onima koji najviše pate zbog tog sukoba“, rekao je papa Ivan Pavao II., na Trgu svetog Petra u Rimu, 17. studenoga 1991. u molitvi za prestanak rata i mir u Hrvatskoj.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja