Budi dio naše mreže

Pobjednik izbora 1990. godine bio je HDZ na čelu s dr. Franjom Tuđmanom

Na današnji dan 1990. godine izborna komisija obznanila je izborne rezultate prvog i drugog izbornog kruga u Hrvatskoj - pobjednik je bila Hrvatska demokratska zajednica na čelu s dr. Franjom Tuđmanom.

/ Borna Marinić

Prvi izborni krug održan je 22. travnja, a drugi 6. svibnja no parlamentarni izbori 1990. godine nisu bili hrvatski u današnjem smislu te riječi. Naime, to su bili izbori za zastupnike u Saboru Socijalističke Republike Hrvatske koja je tada bila još uvijek u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ono po čemu su ovi izbori značajni ogleda se u činjenici da su to bili prvi višestranački izbori u Hrvatskoj. Održavanjem ovih izbora te konstituiranjem tako izabranog višestranačkog Sabora Republike Hrvatske započela je novija hrvatska povijest, odnosno proces osamostaljivanja Hrvatske. Zakonodavnu vlast HDZ preuzeo je 30. svibnja 1990. kada je konstituiran prvi višestranački Sabor na Markovu trgu u Zagrebu.

U ovim Domoljubnim minutama prisjetiti ćemo se i jednog od heroja srednje Bosne koji je poginuo na današnji dan 1993. godine. Obavljajući zadatak zapovjednog izviđanja, odnosno postavljajući crtu obrane HVO prema Armiji BiH, u nikad razjašnjenim okolnostima stradao je Mato Lučić Maturica. Maturica je bio istinski heroj obrane hrvatskih prostora središnje Bosne. Stradao je na lokalitetu Podastinje-Šikulja u općini Kiseljak kao načelnik Stožera brigade HVO-a “Josip ban Jelačić”. Njegov suborac stožerni brigadir Mario Bradara o Maturici je jednom prilikom kazao:

“Već krajem 1991. godine pokojni Maturica slutio je što se sprema hrvatskom puku središnje Bosne, prije svega njegove rodne Lepeničke doline. Napustio je tzv. JNA te je svoje znanje i iskustvo stavio na raspolaganje hrvatskom narodu središnje Bosne, odnosno njegovim postrojbama. Godine 1992. sudjeluje u organiziranju obrane Jajca i Travnika, a potom svojim znanjem i iskustvom pomaže u ustroju vojnih postrojbi HVO-a u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici. Vojni ustroj za većinu nas bio je nepoznanica. Upravo tu nam je znanje i iskustvo pokojnog Maturice bilo neprocjenjivo. Pored toga, Mato je bio i dobar prijatelj, zračio je optimizmom. Kao vojnik uvijek je išao prvi, bio je vrstan strateg, dobar organizator i njegov je doprinos obrani hrvatskih prostora središnje Bosne neprocjenjiv.”

Po Mati Lučiću kasnije je nazvana Postrojba posebnih namjena „Maturice“, a njegovo ime nosi i vojarna u Kiseljaku.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
dr. Franjo Tuđman HDZ

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja