Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1992. godine u sastavu HVO-a osnovana je Postrojba za posebne namjene "Tvrtko II". Njezin zadatak bila je obrana cjelokupnog prostora Lašvanske doline od srpskih oružanih snaga i postrojbi JNA koje su u to vrijeme zaposjele veći dio planine Vlašić i okolnih dominantnih planina nad središnjom Bosnom. Sjedište postrojbe bilo je u Novoj Biloj gdje su njezini pripadnici prolazili i obuku.

/ Borna Marinić

Prvi zapovjednik ove legendarne postrojbe bio je Zdravko Lovrinović, a nakon njegovog ranjavanja zapovijedanje postrojbom preuzeo je Mato Lučić – Mače. Tijekom 1992. sudjelovala je u borbama protiv srpskih oružanih snaga na području Jajca, Travnika i Novog Travnika, a 1993. na cjelokupnom prostoru Lašvanske doline protiv Muslimanskih obrambenih snaga unutar kojih je djelovala i jedinica El Mudžahedin. Veliki dio pripadnika ove postrojbe svoj ratni put kasnije je nastavio u 3. gardijskoj brigadi HVO-a „Jastrebovi“ i u postrojbama specijalne policije. 

PPN „Tvrtko II“ imala je 19 poginulih pripadnika, te pet umrlih pripadnika nakon rata od posljedica, što je velika brojka, pogotovo ako na umu imamo da u svom sastavu nije nikada brojala više od 60 pripadnika, te da je kroz nju ukupno prošlo oko 200 branitelja. 

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja