Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. godine osnovana je u Metkoviću, odlukom ministra obrane Republike Hrvatske Gojka Šuška, 116. brigada Hrvatske vojske "Neretvanski gusari".

/ Borna Marinić

Početkom Domovinskog rata u donjoneretvanskom kraju prve legalne postrojbe bile su pričuvne postrojbe MUP-a RH, a prva borbena postrojba na jugu Hrvatske bila je “A” satnija ZNG-a u Metkoviću, koja je ustrojena 2. lipnja 1991. Ta je postrojba bila prva postrojba iz doline Neretve koja se organizirano suprotstavila neprijatelju u njegovu napredovanju. Bila je to okosnica buduće 116. brigade.

Poslije “A” satnije formiraju se pričuvne satnije i bojne diljem neretvanskog kraja, a kako u organizacijskom smislu to nije bilo dostatno za kvalitetnu organizaciju obrane šireg područja juga Hrvatske osnovana je 116. brigada. Ustrojeno je zapovjedništvo brigade te 1. bojna u Metkoviću, 2. bojna u Opuzenu, 3. bojna u Pločama, 4. bojna u Novim Selima dok je 5. Stolačka bojna ustrojena naknadno, u lipnju 1992. Za prvoga ratnog zapovjednika 116. brigade imenovan je pukovnik Nedjeljko Obradović.

Početkom ratnih djelovanja na Jugu Hrvatske, dijelovi, a potom i cijela 116. brigada uključuje se u ratne operacije na tom dijelu Republike Hrvatske i njegovom zaleđu. Dana 10. travnja 1992. odigrala se presudna bitka za dolinu Neretve u borbi za Stolove. To je prijelomni trenutak u obrani cijele doline Neretve. Tih dana 116. brigada uz pomoć dijelova 4. gardijske brigade, te 113. i 114. brigade Hrvatske vojske kao i dijelova još nekih postrojbi slama kičmu neprijatelju na Južnom bojištu. 

Neprijatelj je jakom topničkom pripremom, a potom i napadom pješaštva i oklopništva odbačen na početne položaje a na nekim mjestima i dalje. Nažalost sve postrojbe koje su sudjelovale u napadnim djelovanjima imale su poginule i ranjene branitelje, ali gubici neprijatelja u ljudstvu i tehnici bili su znatno veći. Poslije ove operacije slijede operacije oslobađanja Dubrovačkog primorja, Dubrovačkog zaleđa i Konavala u kojoj su sudjelovale postrojbe iz cijele Hrvatske a između ostalih i 116. brigada.

 Završetak ratnih djelovanja u Hrvatskoj, koje je najavila oslobodilačka vojno-redarstvena operacija „Oluja”, imao je na Južnom bojištu upečatljiv završetak. Neprijatelj je pokušao izvesti kombinirani topničko pješački napad na širem dubrovačkom području. Glavni smjer napada neprijatelja bio je usmjeren na područje obrane koju je izvodila 116. domobranska pukovnija, slijednica 116. brigade. Unatoč gubicima u ljudstvu postrojbe koje su uz 116. brigadu držale obranu juga Hrvatske, zadržale su položaje nanijevši neprijatelju značajne gubitke, prije svega u ljudstvu.

Nakon Daytonskog sporazuma pričuvne postrojbe hrvatske vojske pa tako i 116. domobranska pukovnija demobiliziraju se i prelaze u mirnodopski ustroj. Kroz brigadu odnosno pukovniju je prošlo preko 6000 branitelja, a njih 65 položilo je život u obrani Hrvatske.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja