Budi dio naše mreže

Obrana pakračke "ceste spasa"

Nakon što su u kolovozu 1991. godine JNA i pobunjeni Srbi pokrenuli napad na Pakrac i okolicu, tijekom rujna provodili su pripreme za konačno osvajanje Pakraca. U ranu zoru 6. listopada 1991. bez ikakvih napora zaposjeli su unaprijed pripremljene položaje u selu Gornja Obrijež i Batinjani. Na ulazu u Batinjane postavili su zasjede i na njima počeli ubijati hrvatske branitelje i civile koji su pokušavali izaći ili ući u Pakrac.

/ Borna Marinić

Dotad pakračka “cesta spasa”, postala je “cesta smrti”, poginula su čak 23 hrvatska vojnika te 5 stradalih civila. U toj bitci, Pakrac je izgubio zapovjednika obrane grada i neke od najhrabrijih dragovoljaca, ali je uspješno obranjen. 

Budući da je ta cesta bila prohodna samo na vlastitu odgovornost, hrvatske snage, koliko su im to prilike dozvoljavale, pokušavale su imati kontrolu nad cestom. Postrojba iz Garešnice koja je došla na pakračko ratište, pokušala je 5. listopada ovladati susjednim okupiranim selom Toranj. Budući da je napad odbijen, oni se raspoređuju u selu Gornja Obrijež, a ne u Batinjanima što je omogućilo neprijatelju da zauzme položaje u tom selu.

Idućeg jutra, prvi su u zasjedu naletjela četvorica branitelja, ali su se brzom i spretnom reakcijom jednoga od njih uspjeli izvući te doći do Pakraca. Nakon toga, unatoč upozorenjima da se puca, Aleksandar Aco Bartoluci sa svojom Ladom Nivom pokušava izvući tri žene iz opkoljenog Pakraca, no u Batinjanima upada u zasjedu. Iz Nive je preživjela samo jedna žena jer ju je prepoznao jedan od neprijatelja rekavši da mu je to “drugarica iz škole”. 

Nekoliko minuta nakon njih, u istu zasjedu, sanitetskim vozilom upadaju hrvatski policajci Dalibor Duchač i Tomislav Kuhar koji su pokušali iz Pakraca prevesti ranjenog branitelja Ivana Haramusteka. Svi pogibaju na istom mjestu. Nakon njih, na drugom kraju sela stradao je jedan civil pokušavajući istom cestom doći do Pakraca.

Tada hrabri hrvatski branitelji iz Banovca i Obriježi kreću u akciju ne čekajući pojačanje. Njih devetorica krenula su kamionom prema Batinjanima no dočekani su pred samim selom i svi poubijani tako da se ne zna kako je izgledao njihov susret s neprijateljem S druge strane sela, one pakračke, prvo dolaze šestorica branitelja pod zapovjedništvom Marka Martinellija, a zatim im se pridružuju branitelji pod zapovjedništvom zapovjednika obrane grada Pakraca, Stjepana Širca – Stipe. Oni su pokušavajući izvući preživjele, pod zaštitom improviziranog oklopnjaka TOP – 2 prišli uništenim automobilima. U teškoj borbi, između ostalih, poginuo je i zapovjednik obrane grada Stjepan Širac, a oklopnjak je uništen. Smrt jednog od najvećih heroja Domovinskog rata nanijela je velik udarac braniteljima Pakraca, ali ih nije pokolebala.

Nakon cjelodnevne borbe, neprijatelj je protjeran, a cesta je opet postala prohodna na vlastitu odgovornost. Konačno je stavljena pod kontrolu hrvatskih snaga, kada je jedinica MUP-a pod zapovjedništvom Tomislava Merčepa 9. listopada 1991. oslobodila sela Toranj, Gornju Obrijež, Batinjane i Mali Banovac.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja