Budi dio naše mreže

Obrana oslobođenih krajeva nakon operacije "Maslenica"

Na današnji dan, 2. veljače 1991. godine, nezadovoljni hrvatski Srbi održali su dva mitinga poslije čega više nije bilo sumnje da se spremaju na oružani obračun za ostvarivanje svojih ciljeva.

/ Borna Marinić

Na jednom od njih, u Kninu, jedan od osnivača Srpske demokratske stranke, Jovan Opačić otišao je korak dalje od uobičajene huškačke retorike, ustvrdivši da se na srpskom državnom teritoriju može stvarati samo srpska država. Istog dana na Trgu Slobode u Belom Manastiru okupilo se više od 1000 nezadovoljnika koji su poduprli mjere iz Naredbe Predsjedništva SFRJ od 9. siječnja o razoružanju hrvatskih policijskih postrojbi, odnosno kasniju prijetnju JNA kako je spremna u Hrvatskoj izvesti vojni udar ako se ne provede razoružanje. Napetosti su rasle iz dana u dan kao i velikosrpska retorika koja je sve više zauzimala huškački stav sve dok nije eskalirala u oružani sukob.

Nakon završetka napadnih djelovanja u operaciji „Maslenica“ bilo je potrebno obraniti oslobođene krajeve. Stoga na današnji dan 1993. godine radi jačanja snaga na širem području Zadra i Maslenice, prema zapovijedi načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske generala Janka Bobetka, na to područje pristiže 1. gardijska brigada Hrvatske vojske „Tigrovi“. Ona je stigla u jačini ojačane satnije u sklopu novoustrojene Mješovite bojne u kojoj se nalazila i satnija 113. šibenske brigade, a po dolasku na zadarsko ratište priključena joj je i ojačana satnija 9. gardijske brigade Hrvatske vojske „Vukovi“. Za zapovjednika bojne određen je Damir Tomljanović Gavran koje je u to vrijeme zapovijedao 2. bojnom „Tigrova“. Osim te bojne na zadarsko ratište iz 1. brigade upućena je i 1. satnija 1. bojne te dijelovi Oklopne bojne, topništva, inženjerije, protuzračne obrane, veze i logistike. 

Zadarsko ratište bilo je podijeljeno na pet sektora, a mješovita bojna upućena je u 1. sektor kojim je zapovijedao Mirko Norac. Dolaskom Mješovite bojne sektor je preustrojen te je izvršena smjena snaga na borbenim položajima gdje su svježe snage zamijenile postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova. Zapovjedno mjesto bojne bilo je smješteno u Selinama, a zona odgovornosti 1. sektora započinjala je od Novigradskog ždrila, uključujući Novigradsko more, a završavala na Velebitu. „Tigrovi“ su ondje ostali sve do lipnja 1994. godine kada je njihove položaje preuzela 84. gardijska bojna Hrvatske vojske „Termiti“.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
operacija Maslenica

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja