Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 15. svibnja 1991. Predsjedništvo SFRJ na sjednici nije izabralo predsjednika i potpredsjednika Predsjedništva SFRJ. Radilo se o presedanu jer redovna procedura zamjene predsjednika Predsjedništva SFRJ predviđena je svakog 15. svibnja, i to prema utvrđenom slijedu republika i pokrajina.

/ Borna Marinić

Stjepan Mesić nije dobio dovoljan broj glasova. Za izbor Mesića izjasnili su se Bogić Bogičević, Vasil Tupurkovski, Janez Drnovšek i sam Stjepan Mesić, a protiv su glasovali Borisav Jović, Jugoslav Kostić i Vukašin Jovanović, a Momir Bulatović odbio je sudjelovati u glasovanju. Blokadu su obrazložili time što Skupština SFRJ prije nekoliko dana nije izabrala dr. Branka Kostića i Sejda Barjamovića za članove Predsjedništva. Sjednica je nastavljena idućega dana, međutim srpski blok u Predsjedništvu i dalje je zaustavio izbor Mesića za predsjednika Predsjedništva SFRJ.

Nakon povratatka sa sjednice Predsjedništva SFRJ predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman održao je konferenciju za novinare, na kojoj je istaknuo da će sada svijetu biti jasno tko je uzročnik jugoslavenske državno-političke krize. Govoreći o daljnjim potezima Hrvatske izjavio je da će taj čin svakako ubrzati pronalaženje rješenja pa i potrebu donošenja odluke o razdruživanju.

Predsjednik Predsjedništva Republike Slovenije Milan Kučan izjavio je u Ljubljani da je Srbija blokirala izbor predsjednika Predsjedništva SFRJ i time preuzela na sebe odgovornost za sve buduće posljedice, ali i pokazala tko zapravo onemogućuje demokratski rasplet jugoslavenske krize.

Nakon neizbora predsjednika Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića, Bijela kuća, odnosno predsjednik SAD-a Bush, pozvao je na „miroljubivi dijalog svih etničkih grupa u Jugoslaviji”, a State Department upozorio je da je veoma važno da dođe do urednog transfera ustavne vlasti i po Ustavu i u praksi.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja