Budi dio naše mreže

Nastavljena oslobodilačka operacija združenih hrvatskih snaga "Skok-2"

Na današnji dan, 5. lipnja 1995. godine, nastavljena je dan ranije započeta oslobodilačka operacija združenih hrvatskih snaga "Skok-2".

/ Borna Marinić

Nakon što su hrvatske snage dostigle zadanu crtu, s koje se mogla nadzirati i Cetinska dolina te Vrličko polje, kao i dio Glamočkog polja te put Glamoč-Bosansko Grahovo, neprijateljske snage pokušale su konsolidirati obranu. Zapovjednik operacije, general Ante Gotovina, idućim je riječima u svojoj knjizi “Napadni bojevi i operacije HV i HVO” opisao zbivanja tog dana:

“U tijeku 4. i 5. lipnja 1995. 4. gardijska brigada Hrvatske vojske je dostigla zadanu crtu i pristupila utvrđivanju i zaprječavanju. Neprijatelj je i dalje djelovao topništvom i oklopništvom na svaki pokret naših snaga. Drugog dana napadajnog boja, primijenjeno je elektroničko djelovanje po vezama zapovijedanja. Elektroničkim izviđanjem, koje je potom uslijedilo, zamijećena je panika u neprijateljskim postrojbama, a iz podinarskih sela otpočeo je premještaj civilnog stanovništva.U tijeku noći 4./5. lipnja neprijatelj je preraspoređivao i pojačivao svoje snage rabeći pritom transportne helikoptere. Isto tako, neprijatelj je otpočeo pojačavati položaje za obranu oko Glamoča. To je vjerojatno urađeno zbog toga što je elektorničkim djelovanjem simulirano težište napadaja naših snaga smjerom Koričina – Glamoč i Kujača – Glamoč. Tijekom čitavog dana neprijatelj je nesmanjenom žestinom djelovao topništvom i oklopništvom, a na Dinari se pojačala nazočnost pripadnika UN-a. Svekoliko ponašanje neprijatelja u drugom danu napadajnog boja ukazivalo je na to kako je neprijatelj bitno kasnio s uvođenjem pojačanja na svoje crte obrane, a ona su bila vrlo ograničena i bez znakova o poduzimanju napadaja glede vraćanja izgubljenih položaja.”

O tome kakva je panika zavladala u redovima Vojske Republike Srpske možda najbolje govori podatak iz monografije 4. gardijske brigade „Pauci“. Brigada je dana 5. lipnja pristupila utvrđivanju položaja te pretresu osvojenog terena. Pritom je u selu Majstorovićima pronađeno nekoliko kamiona i šest haubica 105mm koje je neprijatelj u panici ostavio. Crta obrane u Livanjskom polju pomaknuta je prema naprijed u odnosu na prethodni dan na pravcu Ražnjevića glava – Runjevica – Pavlovica – Manita draga te je spojena na Oštri vrh. Budući da je oko Crnog Luga uočen velik broj minskih poja, slijedilo je puno posla oko razminiranja. Na današnji dan tako je pri takvom zadatku poginuo zapovjednik Pionirskog voda inženjerijske satnije 4. gardijske brigade Davor Laco.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
operacija „Skok-2“

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja