Budi dio naše mreže

Dražen Petrović odigrao je posljednju košarkašku utakmicu u životu

Na današnji dan 1992. godine osnovana je Postrojba za posebne namjene "Ludvig Pavlović" u sastavu Hrvatskog vijeća obrane. Sjedište joj je bilo u Čapljini, a ime je nosila po jedinom preživjelom pripadniku Bugojanske skupine koji je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen 1991. godine. PPN "Ludvig Pavlović" u ratu je izgubila čak dvojicu zapovjednika, 1992. poginuo je Božan Šimović, a 1994. Ante Primorac. Ova postrojba istaknula se u mnogim akcijama i operacijama od operacije "Lipanjske zore" preko operacije "Cincar" do operacije "Maestral".

/ Borna Marinić

Na današnji dan 1993. godine Dražen Petrović odigrao je posljednju košarkašku utakmicu u životu. Dogodilo se to u poljskom gradu Wroclawu na kvalifikacijskom turniru za Europsko prvenstvo koje se odigralo iste godine. Hrvatska reprezentacija osigurala je prolaz, baš kao i protivnička reprezentacija Slovenije. Iako je Dražen ubacio 30 poena, Slovenci su pobijedili 94:90. Unatoč činjenici kako je ta utakmica bila rezultatski nebitna Dražen je bio nezadovoljan suigračima jer se nisu dovoljno trudili. Ipak svi su se izmirili na večeri i otišli na počinak, ne sluteći kako je toga dana košarkaški Mozart zabio svoj posljednji koš.

Na današnji dan 1995. godine odvijao se treći dan operacije “Skok-2”. General Ante Gotovina opisao ga je u svojoj knjizi „Napadni bojevi i operacije HV i HVO“ idućim riječima: “Važno je reći kako neprijatelj tog dana još uvijek nije uspijevao srediti i ojačati svoju obranu smjerom Crni Lug – Bosansko Grahovo. Na drugoj strani 4. gbr nastavila je uređivati dostignutu crtu M. Orlovac – Ražnjevića glava – TT 1466 – Veliki bat, a 126. dp tijekom dana je nastavila utvrđivati svoju crtu obrane smjerom Rupe – Antića glava – Dražića dolac. Postrojbe 1. HGZ i 264. IDS ovladale su položajem Babin grad TT 1356, te su imale daljnju zadaću nastaviti napadaj i sljedećeg dana ovladati objektom Mali Šator TT 1607. Postrojbe 3. gbr HVO zadržale su se na V. Sniježnjači u blizini Talijanovog vrha.”

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja