Budi dio naše mreže

Napad na policijsku postaju u Glini

Samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio odluku o osamostaljenju Hrvatske, dio hrvatskih Srba organizirao je niz oružanih napada na području Banovine.

/ Borna Marinić

Najveći napad bio je na policijsku postaju u Glini, svjedočanstvo tog dana prenosimo iz knjige Borne Marinića “Specijalna jedinica policije “Osa” u Domovinskom ratu”: 

“Tog jutra 150-ak naoružanih Srba napalo je Policijsku postaju Glina. Među njima se uz 70-ak civila iz Gline i 30-ak civila iz okolnih srpskih sela, nalazilo i 50-ak pripadnika Milicije SAO Krajine s područja Banovine koji su tijekom proljeća 1991. godine prošli obuku u Golubiću kraj Knina. Slavko Muža opisuje daljnji rasplet: ‘Pred ulazom u Glinu u selu Jukinac zatekli smo preko ceste postavljeni kamion te nismo mogli nastaviti autom. Cestom nismo mogli niti pješice jer smo pokušali, no oni su na nas otvorili vatru. Naoružani pješačkim naoružanjem i ručnim bombama nismo se mogli na pravi način suprotstaviti neprijatelju. Pokušavši ući uz rijeku Glinu, kod nogometnog igrališta došli smo do brisanog prostora kojim opet nismo mogli u grad. Tada preko veze dobivam informaciju da je ATJ Lučko u Marinbrodu te da stupimo, ako smo u mogućnosti, s njima u kontakt. Mladen Markač i ATJ Lučko dolaze do ranije spomenutog kamiona te ga uništavaju s dva ambrusta te među Srbima dolazi do panike. Ulazimo u Glinu zajedno s ATJ Lučko, mi u sredini jer smo bili u civilu, da ne bi došlo do miješanja s pobunjenicima koji su također bili u civilu.'” 

U međuvremenu pobunjeni Srbi zauzeli su Policijsku postaju Glina, a 16 hrvatskih policajaca zarobili i odveli u zatvor u Kninu. U tom sukobu smrtno je stradao pričuvni policajac Tomislav Rom iz Donjeg Viduševca, kao prva žrtva Domovinskog rata na području Banovine. Pripadnici ATJ Lučko te PJP „Osa“ PU Sisak uspješno su nakon kraćeg okršaja natjerali pobunjene Srbe u bijeg. Ubrzo u grad ulazi i jedinica JNA iz Petrinje, a hrvatski specijalci probijaju se do napuštene Policijske postaje Glina te ponovno uspostavljaju nadzor nad njom. 

Tenkovi JNA tada se raspoređuju u glinskom središnjem parku, izoliravši na taj način hrvatske policajce u postaji od ostatka grada. Time je pobunjenim Srbima omogućeno da se s obližnjeg brda Pogledić, kamo pobjegli od hrvatskih snaga, vrate u Glinu te uspostave kontrolu nad većim dijelom mjesta. Nedugo nakon toga u zgradi Skupštine općine, koja se nalazila u blizini Policijske postaje, održan je sastanak pomoćnika ministra MUP-a RH Joška Morića i načelnika PU Sisak Đure Brodarca s predsjednikom glinske općine Dušanom Jovićem i zapovjednikom petrinjskog garnizona JNA potpukovnikom Đorđem Stojanovićem. 

Na tom sastanku Jović je zatražio da pripadnici hrvatske policije napuste teritorij glinske općine jer se on, kako je rekao, nalazi na teritoriju SAO Krajine na kojem ne vrijede zakoni Republike Hrvatske nudeći zauzvrat puštanje zarobljenih hrvatskih policajaca. Spomenute pregovore budno su pratili i beogradski mediji o čemu svjedoči članak u beogradskom dnevnom listu Politika: 

“Jučer poslepodne došlo je i do pregovora u kojima su učestvovali pored domaćina, vodstvo opštine Glina i predstvanici MUP-a Hrvatske, Jugoslavenske narodne armije i Saveznog SUP-a. Čelnici glinske opštine izjavili su da su na tom sastanku zahtevali da se sa ovih prostora povuku sve jedinice MUP-a hrvatske i hrvatske garde i to je uslov da se oslobodi šesnaest zarobljenih redarstvenika. Predstavnici MUP-a hrvatske su rekli da će zahtev preneti hrvatskim vlastima, ali stav tih vlasti do danas nije poznat.“

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Glina

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja