Budi dio naše mreže

NA DANAŠNJI DAN Vojnici Srbije preodjeveni u uniforme UNPROFOR-a napali pripadnike HV-a

„Tijekom dana i večeras na liniji obrane od šume Durgutovice preko Jarmine, Nuštra i Vinkovaca te uz Bosut do Lipovca i dalje uz granicu prema Vojvodini do Save bilo je više neprijateljskih izazivanja“, zapisao je za nadnevak 11. siječnja 1993. godine novinar i kroničar ratnih zbivanja na istočnoslavonskom ratištu Davor Runtić.

/ Borna Marinić

Nakon dužeg razdoblja srpski agresor je iz Bosanske Posavine, točnije sela Gorice kraj Brčkog, napao minobacačkom vatrom Rajevo Selo s hrvatske strane Save. Identičan napad s po pet mina iz minobacača 120 milimetara neprijatelj je izveo i prijepodne i popodne. Na sreću oba su napada prošla bez stradalih no materijalna šteta bila je velika.

Na jugoistočnom dijelu tadašnje općine Županja tijekom poslijepodneva neprijateljske snage su iz Vojvodine djelovale protuzrakoplovnim strojnicama s rasprskavajućim zrnima po položajima Hrvatske vojske kod Strošinaca.

Osim kod Županje, nemirno je bilo i kod Vinkovaca. Na položaje hrvatskih snaga kod Borinaca otvarana je snajperska vatra iz okupiranog Ostrova. U večernjim satima iz okupiranog Cerića otvarana je paljba iz protuzrakoplovnih strojnica na položaje hrvatskih snaga u Nuštru, a iz okupiranog Karadžićeva rafalnja paljba iz lakog pješačkog naoružanja na položaje hrvatskih branitelja u šumi Durgutovica.

Svakako najzanimljiviji napad tog dana dogodio se nedaleko kontrolne točke UNPROFOR-a na autocesti Zagreb – Lipovac, na granici Hrvatske i Srbije. Vojnici Srbije odnosno Savezne Republike Jugoslavije, preodjeveni u uniforme kakve su nosili pripadnici ruskog bataljuna UNPROFOR-a koji je ondje imao mandat, prošli su iza leđa vojnika UNPROFOR-a i napali pripadnike Hrvatske vojske na njihovim položajima. Pripadnici 131. županjske brigade nisu se dali iznenaditi i uspješno su odbili napad. 

Teški incident, za koji je odgovornost snosio i UNPROFOR, bio je jedan u nizu incidenata na tom području vezanih uz mirovne snage Ujedinjenih naroda. Naime, nekoliko mjeseci ranije, dvojica hrvatskih vojnika poginula su u napadu koji su izvele neprijateljske snage koristeći se konvojem UNPROFOR-a. Zapovjedništvo Operativne zone Osijek zbog toga je uputilo UNPROFOR-u oštar prosvjed no situacija se nije poboljšala. Idućeg dana izazivanja su se nastavila. Uz nekoliko topničkih napada s južne obale Save na županjsku općinu, kod Perina stana na Bosutu je iz okupiranog Orolika na patrolu Hrvatske vojske otvorena vatra iz pješačkog naoružanja pri čemu je ranjen jedan hrvatski vojnik. 

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
UNPROFOR

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja