Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 3. siječnja 1992. godine, odigrala se bitka za Suhovare u zadarskom zaleđu.

/ Borna Marinić

Mjesto Suhovare, jugoistočno od Poličnika i zapadno od Zemunika je od  jeseni 1991. godine bilo okruženo s tri strane i pod stalnom paljbom. Isti oni koji su popalili cijelo zadarsko zaleđe, uključujući Nadin i Škabrnju, tokom konca 1991., u rano jutro 3. siječnja 1992. godine pješački su uz pratnju tenkova napali Suhovare, a cijeli dan granatirali su Poličnik, Rupalj i Gornju Murvicu.

Napad JNA i pobunjenih Srba krenuo je iz pravca Kašića i Drača makadamskom cestom ravno u Suhovare. Napad na Suhovare je specifičan po tome jer su prvi put u zadarskom zaleđu u napad krenuli tenkovi 84-orke. Srbi su iskoristili faktor iznenađenja i tehnologijom prošli slabašno minsko polje. Prva linija obrane Suhovara je zatečena nepripremljena za jaki tenkovski napad. Napad je popraćen neopisivom topničkom paljbom. Pod kišom raznoraznih projektila branitelji su se povlačili na drugu pa na treću liniju obrane, svakim uzmakom formirajući sve jaču obranu.

Nakon prvog naleta neprijatelja sve raspoložive braniteljske snage bile su upućene iz raznih smjerova putem Suhovara. Branitelji koji su krenuli prema Suhovarama pješačili su kilometrima pod paljbom. U jednom trenutku kiša hrvatskih granata zasipa prvu liniju obrane Suhovara ravno po neprijatelju i to je njihov “prvi susret” sa granatama, a preko veze se čula potpora zapovjednika obrane: “izdržite još malo, tisuću Splićana juriša u Suhovare”. Ključno je bilo što je zapovjedništvo obrane znalo da će Srbi presrest tu poruku te su se nadali zavarati neprijatelja. U Suhovare je u međuvremenu krenuo i hrvatski tenk kako bi pomogao obranu sela.

Srpski napad je prekinut tijekom ranog popodneva kada je počelo povlačenje prema Kašiću da bi već do kraja dana Suhovare bile potpuno u hrvatskim rukama. Taj je dan samo na Suhovare palo stotine granata. Zbog Suhovara i Poličnika, Srbi nisu imali pod kontrolom magistralu od Masleničkog mosta do Zadra.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja